L’AEPD multa Google amb 10 MEUR per no respectar el dret a l’oblit

L’organisme espanyol denuncia l’incompliment dels articles 6 i 17 del RGPD europeu i reclama a Google un canvi en els seus formularis per demanar la supressió de dades

Categories:

Redacció

La multa de 10 milions d'euros a Google és la sanció econòmica més elevada imposada fins ara  per l'AEPD
La multa de 10 milions d'euros a Google és la sanció econòmica més elevada imposada fins ara per l'AEPD | Valeri Mak (Pexels)

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha imposat una multa de 10 milions d’euros a Google per cedir dades personals a tercers sense el consentiment dels afectats i per obstaculitzar el dret a l’oblit. A la pràctica, el comportament de la multinacional estatunidenca suposa la infracció dels articles 6 i 17 del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), que s’encarrega de vetllar per la seguretat de la informació personal de la ciutadania a la Unió Europea. Es tracta de la sanció econòmica més elevada que l’AEPD ha imposat en la seva història.

Segons indica l’AEPD en un comunicat, la infracció s’ha localitzat en els formularis que Google ofereix als ciutadans que efectuen el seu dret de supressió, és a dir, que envien una demanda formal perquè el cercador elimini tota la seva informació personal en un lloc web determinat. El problema rau en el fet que la companyia nord-americana tramet aquestes sol·licituds al Projecte Lumen de la Universitat de Harvard, una iniciativa acadèmica que s’encarrega de recollir i ordenar aquestes dades, entre les quals s’inclou la seva identificació, adreça de correu electrònic, arguments defensats i l’URL en qüestió. L’AEPD considera que aquesta transmissió de contingut “suposa a la pràctica frustrar la finalitat de l’exercici del dret de supressió”, ja que els usuaris no poden negar-se i les dades passaran a formar part d’una altra base de dades.

De fet, l’organisme al·lega que un cop la persona afectada ha presentat la sol·licitud de retirada de continguts, no es pot dur a terme cap mena de tractament de les dades involucrades, com és la cessió de les dades al Projecte Lumen. És per aquestes raons que l’Agència, a banda de la sanció econòmica, reclama a Google que canviï el seu sistema per adequar-lo al RGPD, a més a més d’eliminar totes les dades personals que s’han recaptat en aquesta transmissió d’informació.