5,8 MEUR en multes per manca de protecció en les targetes SIM

L’AEPD sanciona Vodafone, Telefónica, Orange i MásMóvil pel tractament de dades dels seus clients

Categories:

Redacció

La falta de protecció ha permès a múltiples infractors produir duplicats de targetes SIM sense el consentiment dels propietaris
La falta de protecció ha permès a múltiples infractors produir duplicats de targetes SIM sense el consentiment dels propietaris | CC0

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha multat les quatre principals operadores de serveis de telecomunicació a l’Estat espanyol per la manca de seguretat a l’hora de gestionar les duplicacions de targetes SIM dels seus clients. En concret, Vodafone ha estat la que s’ha endut una sanció més elevada, de 3,94 milions d’euros, mentre que Telefónica haurà de pagar 900.000 euros; Orange, 770.000, i MásMóvil, 200.000.

Aquest càstig és el resultat de múltiples denúncies recollides des de 2019 per usuaris que havien experimentat fraus a través de la duplicació de les targetes SIM a nom de terceres persones. Aquests moviments havien suposat que els infractors poguessin accedir als comptes bancaris de les víctimes i extreure’ls diners.

Ara per ara, l’única teleoperadora que s’ha posicionat al respecte ha estat Vodafone, qui a través d’Europa Press ha declarat que considera la sanció “clarament desproporcionada”, ja que es basa en “incidents excepcionals que no poden posar en dubte els alts estàndards de seguretat amb els quals les operadores tracten les dades personals dels seus clients”. La raó per la qual Vodafone ha rebut una sanció molt més elevada que la resta de proveïdores es deu al fet que, segons l’AEPD, la companyia no va corregir les vulnerabilitats del seu sistema a temps i va “agreujar el dany a les persones afectades”.