Neix Greta, l’Alexa que fa de guia turístic i cultural

Un projecte emprenedor crea una nova generació de productes informatius per a museus que incorporen la intel·ligència artificial

Categories:

Redacció

The Greta Project, finalista a l'SpinUOC, proposta una nova Alexa per fer de guia turística als museus
The Greta Project, finalista a l'SpinUOC, proposta una nova Alexa per fer de guia turística als museus | Pixabay

Un grup d’investigadors, coordinat pel català Xavier Domènech, treballa en The Greta Project, una nova solució d’intel·ligència artificial similar a Alexa que permetrà disposar d'un guia turístic i cultural personalitzat. La proposta, finalista de l’SpinUOC, consisteix a crear “arxiu APK per a telèfons mòbils”, el qual, en paraules de Domènech, significarà la promoció d'una “nova generació d'audioguies”.

El valor afegit de la solució és que no es limita reproduir arxius MP3, sinó que es tracta d’una interfície de veu basada en intel·ligència artificial que fa que l’aparell “interlocuti amb l’usuari d'una manera plenament bidireccional utilitzant la parla”. D’aquesta manera, parlant amb la Greta, com si es fa amb Alexa, es podrà encendre el dispositiu i escoltar les informacions sobre qualsevol producte o espai cultural que la solució expliqui. “El que fem és treballar amb guions molt complets, en què, al marge d'unes explicacions estandarditzades de les obres, que és com es fa la producció d'una audioguia, es recolliran les preguntes més freqüents per atendre els dubtes de l'usuari”, detalla Domènech.

Greta intercolutarà amb l’usuari d'una manera plenament bidireccional utilitzant la parla

L'usuari podrà recórrer amb tota tranquil·litat l'espai contemplant els elements que s'hi exposin i podrà preguntar directament a Greta qualsevol dubte que li sorgeixi. A banda, Greta també adoptarà una actitud proactiva amb l'usuari i li suggerirà informació en funció de la seva ubicació: “El que fem és crear un frame informàtic per rebre informació, que està estructurat i preparat, i cada museu serà una producció independent, en la qual el centre decideix quins itineraris vol incorporar i la informació que aboca dins d'aquest frame”.

Una solució amb múltiples avantatges

Els museus són un altre dels beneficiats amb la tecnologia perquè permet reduir els costos de producció d’una guia tradicional, especialment la locució, la qual està sotmesa a canvis constants a mesura que s’actualitzen les informacions. Greta facilitarà que els canvis en els continguts es puguin fer directament en el processador dorsal (back-end) de la solució que construeixen. No caldrà iniciar tot un procés de producció, refer el guió i treballar de nou la locució en estudis de gravació.

Greta permet reduir costos com la gravació de la veu inicial i de les posteriors actualitzacions del contingut

Un altre dels avantatges de Greta respecte de l'audioguia és que no és un instrument d'interacció limitada. El discurs que s'exposa “és molt més fidel i controlable” d'acord amb el que cada centre decideix explicar, afirma Domènech.

Pensat per a tots els usuaris

Els desenvolupadors d'aquest projecte també aspiren que la solució s'adapti al màxim possible a cada usuari a partir del seu perfil i tenint en compte aspectes com ara l'edat, l'idioma, la seva formació (background) cultural o el nivell de coneixement que tingui sobre un tema.

Els creadors de Greta confien a poder tancar els primers acords de col·laboració durant el pròxim semestre, coincidint amb l'acabament de la primera versió alfa, i desenvolupar-la ja comercialment al llarg del 2021.