Creen un nou clúster per solidificar la relació entre les TIC i el turisme a Catalunya

Els 24 membres fundadors facturen 253 milions d’euros en conjunt i donen feina a 1.700 treballadors

Categories:

Redacció

L'acte de presentació del clúster TIC-Turisme s'ha celebrat a La Pedrera de Barcelona
L'acte de presentació del clúster TIC-Turisme s'ha celebrat a La Pedrera de Barcelona | Departament d'Empresa i Treball

Un grup de 24 empreses, centres tecnològics i entitats de Catalunya han impulsat el clúster TIC-Turisme, una associació d’agents d’ambdós sectors que busca millorar la competitivitat dels seus membres, potenciar la internacionalització i accelerar la introducció de noves tecnologies i la captació de talent. L’agrupació s’ha constituït oficialment aquest dilluns amb un acte a La Pedrera de Barcelona sota el paraigua del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat després de tres anys d’anàlisi i identificació dels reptes i oportunitats de futur.

L’objectiu d’aquest nou clúster, el primer nascut a Catalunya des del 2015, no és altre que “impulsar la transformació del model turístic, que volem més sostenible, més competitiu i adaptat a les noves realitats globals del sector”, segons ha declarat el titular d’Empresa, Roger Torrent. El sector turístic a Catalunya està format per unes 78.000 empreses, que abans de la pandèmia representaven el 12% del PIB i el 14% de l’ocupació del Principat. “Iniciatives com aquest clúster ens han d’ajudar a la recuperació del turisme, que s’ha sacsejat molt durant la pandèmia, i a posicionar-nos de manera competitiva en el futur amb elements que treballarem amb la màxima intensitat en els àmbits de la innovació, la internacionalització, el talent i la generació de valor compartit”, ha afegit Torrent.

Entre els membres que constitueixen la nova associació es troben importants agents del Turisme a Catalunya, com el Gremi d’Hotels de Barcelona, la cadena Catalonia Hotels o el Barcelona Shool of Tourism, Hospitality and Gastronomy (CETT) de la UB. També s’han sumat al clúster referents del sector tecnològic, com el centre Eurecat o l’empresa Prestige Software, i aplicacions desenvolupades al país com Diskover Catalunya.

Un cop oficialitzat el clúster TIC-Turisme, les primeres accions de l’entitat se centraran a potenciar el networking entre les diverses empreses del sector. L’associació també preveu crear un programa pilot per ajudar les companyies a desplegar estratègies empresarials i un pla d’internacionalització de la mà de l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ). Pel que fa a la part tecnològica, el clúster busca implementar tècniques com el big data per predir el comportament dels consumidors i dissenyar plans personalitzats; la intel·ligència artificial, per millorar l’atenció al client a través de reconeixement facial i ordres de veu; o la realitat virtual, per dinamitzar les experiències dels usuaris.

Etiquetes