Neixen els Premis Sonor, uns guardons dedicats al podcast en català

La convocatòria de propostes romandrà oberta entre el 24 de gener i el 31 de març

Categories:

Redacció

Els premis impulsats per La Mira i Catalunya Ràdio comptaran amb un jurat format per professionals de la comunicació
Els premis impulsats per La Mira i Catalunya Ràdio comptaran amb un jurat format per professionals de la comunicació | George Milton (Pexels)

El magazín digital La Mira ha anunciat la creació dels Premis Sonor, uns guardons dissenyats amb la col·laboració de Catalunya Ràdio que volen reconèixer la producció de podcasts en català. La intenció dels seus impulsors és donar visibilitat a “projectes de qualitat, innovadors i originals en la nostra llengua”, segons escriuen al portal web del projecte. El pròxim 24 de gener es publicaran les bases del concurs, data a partir de la qual es podran presentar els programes als premis a través d’un formulari que romandrà obert fins al 31 de març.

“És molt important donar l’espai i la visibilitat que mereixen els projectes sonors de qualitat que tenim per fer-los encara més competitius”, ha declarat l’editor de La Mira, Joan Camp, qui espera que aquests guardons serveixin per a “premiar aquells treballs que amb talent i creativitat fan de casa nostra un referent comunicatiu”. L’elecció dels guanyadors es durà a terme a través d’un jurat conformat per professionals de la comunicació i de les píndoles d’àudio, i es donarà a conèixer en una futura gala.

El jurat serà l’encarregat d’escollir 10 de les 11 categories. L’única excepció és el premi del públic, que s’escollirà per votació popular en dues fases: una primera per preseleccionar els nominats i una segona per determinar el guanyador. Pel que fa a la resta de guardons, els premis reconeixeran els millors podcasts de ficció, narrativa no-ficció, d’entreteniment, conversacional, publicitari i d’innovació. El jurat també atorgarà quatre premis a proposta seva: la millor realització i disseny sonor, el millor guió o idea original, la millor producció i el millor podcaster, presentador/a o conductor/a.

El podcast és un format que cada vegada guanya més popularitat. D’acord amb Ivoox, la ciutadania espanyola ja dedica gairebé 19 hores mensuals a escoltar programes d’àudio enllaunats, i un 55% dels enquestats consumeix més podcasts que abans de la pandèmia. El misteri i l’humor han estat les temàtiques més populars durant el 2021 a Ivoox i Spotify, amb el programa Nadie Sabe Nada, dels periodistes catalans Andreu Buenafuente i Berto Romero, al top-2 d’ambdues plataformes. El català també s’ha obert pas en aquest nou format sonor, com demostra el gruix de programes que recull el portal Podcasts.cat, que disposa d’un apartat dedicat a les iniciatives centrades en la tecnologia.