El Govern prepara el terreny per impulsar les tecnologies quàntiques a Catalunya

El nou organisme estarà coordinat per l’Institut de Ciències Fotòniques i comptarà amb un consell presidit per Andreu Mas-Colell

Categories:

RedaccióACN

El projecte estarà coordinat per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
El projecte estarà coordinat per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) | CC0

La quàntica és una de les tecnologies amb més possibilitats de futur en l’actualitat, des de la computació fins a la ciberseguretat o les telecomunicacions. Davant d’aquest panorama, el Govern de la Generalitat ha decidit impulsar el Consell de les Tecnologies Quàntiques de Catalunya, un nou organisme que estarà coordinat científicament i tècnica per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i que té l’objectiu de posicionar el Principat com un pol tecnològic de referència en aquest sector.

El projecte, propulsat conjuntament pels Departaments de Recerca i Universitat i de Polítiques Digitals i Territori, té la intenció d’aglomerar els principals actors de Catalunya en l’àmbit de la quàntica, com són el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), l'Institut de Física d'Altres Energies (IFAE), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) o els diferents grups de recerca de les universitats catalanes. El Consell estarà presidit pel professor i exconseller d’Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, i tindrà com a vicepresidents el director de l’ICFO, Lluís Torner, i el directiu de Cellnex, Oscar Pallarols.

Un cop fet públic el nou organisme, el Govern ha encomanat a l’ICFO la tasca de desenvolupar un pla de treball i un calendari d’execució de propostes del nou Consell en un termini de quatre mesos. Aquest document ha d’incloure, entre altres continguts, una anàlisi de les capacitats de la futura institució i una proposta pel seu model de governança. La voluntat de l’executiu és que esdevingui un focus de creació i consolidació de noves empreses de base tecnològica i un espai de generació de llocs de treball altament qualificats. Així mateix, la missió del Consell serà assessorar el Govern sobre polítiques d'impuls de les tecnologies quàntiques i proposar actuacions i mesures de coordinació.