La 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica reivindica la tecnologia més ètica i igualitària

La cerimònia homenatja Asunción Moreno i Elena Bardají per ser de les primeres enginyeres titulades de Catalunya, i atorga el Premi d’Honor al catedràtic Ramon Pallàs

Categories:

Redacció

La 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica situa l'ètica i la igualtat com la prioritat
La 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica situa l'ètica i la igualtat com la prioritat | @telecoscat

En un moment convuls en què l’ombra de la covid-19 encara genera neguit i en què el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna -sense deixar escatimar en incidents cibernètics-, són els dos temes que monopolitzen les converses, el sector tecnològic no vol deixar escapar el seu protagonisme. Un protagonisme més que justificat, ja que ha estat motor de canvi social i econòmic durant segles, i promet una transformació a ritme frenètic en els anys propers. Ara bé, sempre amb l’ètica per bandera. Així ho ha reclamat el president de l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat), Pedro Linares, en celebració de la 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, on ha compartit amb el degà del Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), Eduard Martín, que tant l’atracció del talent femení com el despertar de les vocacions STEAM en els més joves continuen sent prioritats del sector.

Els diversos estudis disponibles assenyalen que entre un 20% i un 30% dels professionals de les disciplines tecnològiques són dones. Tampoc tenen una presència igualitària en la història, en els llibres o entre els noms de referents d’enginyers, inventors i científiques. Per posar el seu granet de sorra en la lluita contra aquest desequilibri, l’acte de lliurament dels reconeixements atorgats per Telecos.cat i el COEINF ha reconegut algunes de les dones silenciades com ho són Asunción Moreno i Elena Bardají, pioneres a l’hora d’optar per unes carreres tecnològiques a finals dels anys 70 i principis dels 80. Ambdues han estat homenatjades per la seva contribució destacada al progrés científic i tecnològic de Catalunya.

La Nit ha reconegut Asunción Moreno i Elena Bardají per com a primeres enginyeres titulades en Telecomunicacions i Informàtica de Catalunya

Els premiats de la 27a edició

El Premi d’Honor ha estat per al catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Ramon Pallàs Areny. Professor de l’Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels, Pallàs és pioner en l’ensenyament dels sensors a enginyers electrònics plantejat des del punt de vista del disseny de les seves interfícies electròniques. Amb grans aportacions a l’estudi, adquisició i anàlisi dels senyals bioelèctrics associats a l’activitat cardiovascular i respiratòria, compta amb una trajectòria de gran rellevància internacional en recerca i transferència de coneixement amb 90 articles publicats, 20 llibres (en català, castellà, anglès i un traduït al xinès), 27 patents i 11 premis.

El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada ha estat atorgat a Anna N. Schlegel, vicepresidenta de l'empresa de construcció californiana Procore i cap d'estratègia de la catalana GPA Innova. El 2020 va ser nomenada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight i el 2021 la més admirada per la revista CIO Look. Creu de Sant Jordi el 2021, des del 2020 també és la cap executiva de l'ONG Women in Technology amb 5 directives més.

El Premi Joan Clarke al CIO destacat ha volgut reconèixer la tasca professional de Mercè Buxadera, CIO per al sud d’Europa del Grup Danone. Amb més de 30 anys de trajectòria, el 1999 va començar per la transformació de vendes i logística de Danone España, seguint un camí que l’ha portada a la gestió global dels sistemes d’informació per al sud d’Europa de productes làctics, aigües i alimentació especialitzada.

La meitat de candidatures per optar a un premi han estat de dones o projectes liderats per talent femení

Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria, el reconeixement ha estat per a Marta Guardiola, coinventora d'una tecnologia basada en microones per a la detecció del càncer colorectal. D’acord a aquesta innovació, el 2020 va fundar MiWEndo Solutions, de la qual és presidenta i directora tècnica. Medalla de la Reial Acadèmia d’Enginyeria, Premi Dona TIC 2020 i guardonada per l’Academy for Women Entrepreneurs, entre d’altres.

El Premi Alan Turing al Compromís Social ha estat per al Projecte HUGO, de la companyia Evidenze. A través d'una app, HUGO recull dades de milers de pacients amb esclerosi múltiple, juntament amb les variables que l'smartphone emmagatzema automàticament sobre els seus hàbits de vida i biomarcadors i les enllaça amb bases de dades externes. S’aconsegueix així un coneixement total de la patologia aportant evidències científiques complementàries als assajos clínics tradicionals.

El jurat d’aquesta 27a Nit també ha volgut posar en relleu la tasca divulgadora del programa de Ràdio 4 L’Altra Ràdio, dirigit i presentat per Cinto Niqui. Amb 42 anys en antena, és l’espai degà de la radiodifusió catalana i espanyola dedicat a informar i reflexionar sobre l'ús i l'impacte social de les TIC.

A banda dels guardons que decideix el Jurat, els organitzadors de la Nit fet un doble reconeixement especial: al consorci públic Localret, que enguany commemora el seu 25è aniversari, i a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (UPC), que celebra els 50 anys de la seva fundació.