El Parlament Europeu vol acabar amb les bateries integrades

La UE treballa en un marc regulador que garanteixi la substitució d’uns elements que redueixen la vida útil dels dispositius i que són altament tòxics

Redacció

El Parlament Europeu vol facilitar la substitució de les bateries per allargar la vida útil dels dipositius electrònics
El Parlament Europeu vol facilitar la substitució de les bateries per allargar la vida útil dels dipositius electrònics | Pixabay

La Unió Europea vol facilitar la substitució de les bateries i allargar la vida útil dels aparells electrònics que les porten integrades, els quals queden en desús un cop aquest component deixa de funcionar. El Parlament comunitari ha anunciat que iniciarà converses amb els governs dels Estats membres per tal d’elaborar un marc regulador que permeti la substitució d’aquests elements i en faciliti el reciclatge.

Les autoritats europees treballen en una proposta de llei que garanteixi als propietaris dels dispositius l’adquisició de bateries de recanvi. Amb aquesta solució, d’una banda, es preveu combatre el malbaratament de tot un ordinador, tauleta o aparell elèctric quan falla la font d’energia; de l’altra, permetre l’extracció d’un component altament tòxic i de difícil reciclatge abans de llançar tot el dispositiu.

Alguns dels dispositius afectats són telèfons, ordinadors, auriculars, robots domèstics, raspalls de dents, bicicletes i patinets. Tots ells podrien estar obligats a instal·lar bateries extraïbles que en facilitin la substitució per part de l’usuari i, alhora, ajudar a reduir el cost de reparació per a aquells consumidors que ara opten per portar-lo a un servei acreditat.

El nou marc regulador també està enfocat a incrementar l’ús de matèries primeres reciclades per a la fabricació de bateries, com el cobalt, el liti, el níquel o el plom. La proposta ha de permetre arribar a una taxa de reciclatge del 90% el 2026.

La Comissió designada per a l’estudi de la nova llei té marge fins al 2025 per redactar una proposta acordada amb els 27 Estats membres i els actors que formen part del sector.