ClapClap, el Netflix dels continguts en català
La plataforma ofereix vídeos en directe i per ‘streaming’ per ajudar els usuaris de Catalunya a trobar oci, cultura i coneixement en la seva llengua
Categories:
L’ecosistema digital suma una nova plataforma per ajudar el català a posicionar-se: ClapClap, una eina que vol aplegar tots els creadors de continguts que utilitzen la llengua del territori per fer la seva aportació a l’oferta de vídeos d’entreteniment i divulgatius. La proposta ha nascut de la mà de tres voluntaris que, sense cap finalitat lucrativa, volen posar el seu granet de sorra per ajudar aquests ambaixadors a posicionar-se a internet i crear una mena de Netflix gratuït per als usuaris de Catalunya.
L’anglès (25,3%), el xinès (19,8%) i l’espanyol (8%) són els principals idiomes a la xarxa. Aglutinen el 53% dels continguts, i es troben molt lluny d’altres com l’àrab (4,8%), el japonès (3%) o el francès (2,8%), segons les dades recollides per Ethnologue, Languages of the World l’any 2020. “A les llengües petites els costa més destacar perquè les xarxes socials prioritzen els continguts en les que són majoritàries”, assenyala Albert Juhé, impulsor de la plataforma, “aquestes tenen més seguidors, generen més interaccions i tenen prioritat davant dels algoritmes”. Això provoca que les llengües minoritàries “destaquin menys”, lamenta. I per contrarestar aquesta realitat, la seva proposta és “una portada on entres i tot es troba en català, de manera que cap contingut ha de competir amb el que es troba en altres llengües”.
Però la solució no passa actuar en una sola direcció, sinó que tot plegat és el resultat d’un cercle que cal abordar des d’altres perspectives. En aquest sentit, ClapClap està dissenyada perquè els creadors tinguin més facilitat per rebre remuneració i, així, tenir un incentiu per mantenir l’activitat. La via és una subscripció mensual que ha de donar avantatges, segons el cocreador, als qui s’hi sumin: “Podríem oferir saltar-se la publicitat o tenir continguts exclusius”. I ho explica en condicional, ja que l’eina tot just es troba en una primera fase on ha de testar la proposta per tal d’anar evolucionant en funció de l’oferta de continguts i la demanda dels usuaris.
A partir d’aquests ingressos que generin aquest pagament mensual, es podrà remunerar els creadors. Cada subscriptor pot donar fins a cinc Claps –l’equivalent als m’agrada i els cors d’altres xarxes- a un creador, i al finalitzar els 30 dies, la quantia que ha abonat en la subscripció es reparteix entre els creadors que més audiència han atret. Així, si una persona reparteix 50 claps, el cost de la subscripció es repartirà entre 50 de manera equitativa. Només es reté una petita comissió només per fer calaix, segons Juhé: “No busquem un sou, sinó tenir una quantitat de reserva per fer front a futures millores de la plataforma”.
La plataforma permet filtrar per temàtica, una oferta que no para de créixer. La que suma més creadors és la de videojocs, però les propostes culturals amb ressenyes de llibres o crítiques pel·lícules i música, esports o ciència són algunes de les novetats que guanyen adeptes a bon ritme.
El dia del llançament, el passat 5 de març, la pàgina comptava amb prop de 30 creadors i en només tres quatre dies ja en suma una cinquantena. Una part arriben per iniciativa pròpia, mentre d’altres s’hi van adherir en ser contactats pels impulsors de la iniciativa. Només han de complir una norma per participar-hi: “Oferir vídeos en català”. El projecte ha tingut bona rebuda i compta amb una llista de creadors que volen formar-hi part.
ClapClap treballa amb el format de codi obert per oferir total transparència de la seva activitat i l’equip ha reiterat que no utilitzarà les dades obtingudes amb finalitats comercials.