El Mobile Social Congress torna a Barcelona amb la mirada posada en els països del sud global
La fira alternativa al MWC analitzarà les condicions laborals de les fàbriques de telefonia i els efectes la covid i la crisi de semiconductors
Categories:
El Mobile Social Congress, l’esdeveniment organitzat per SETEM com a resposta a la celebració del Mobile World Congress (MWC), enceta la seva setena edició el pròxim diumenge 27 de febrer amb el lema “La tecnologia al servei de la vida”. La fira vol oferir un programa transversal amb especial atenció en les conseqüències que la indústria del mòbil provoca al medi ambient i als països del sud global. El congrés es desenvoluparà en un format híbrid, amb activitats presencials i virtuals que comptaran amb la participació d’activistes, investigadors i professionals d’arreu del planeta. Les conferències seran gratuïtes i comptaran amb traducció simultània, però per assistir-hi caldrà inscriure’s al web de l’organització.
“Barcelona és la capital del mòbil, així que és lògic que s’analitzi el seu impacte i que aquest encàrrec no el portin a terme Samsung o Vodafone, perquè no tenen legitimitat”, ha declarat el director de Serveis de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar. La trobada s’estendrà fins al 2 de març, però el 28 de febrer no té ponències programades, ja que els seus impulsors organitzaran una acció reivindicativa davant de l’entrada del MWC on simularan les pràctiques laborals abusives de les fàbriques de telefonia a la Xina. “Volem aprofitar aquesta setmana on el mòbil i les noves aplicacions reben tanta atenció per oferir aquest espai obert i gratuït que creiem complementari al MWC, on no es parla de tot això”, ha explicat la tècnica de la campanya d’Electrònica Justa de SETEM i cocoordinadora de l’esdeveniment, Clàudia Bosch.
Llistar: “Internet es llegeix a països com Nigèria o el Senegal des del mòbil, no des del portàtil”
En aquest sentit, els impulsors han decidit analitzar casos d’arreu del món, des de les condicions laborals de la indústria a les fàbriques de Taiwan, un dels principals proveïdors de semiconductors, fins a la situació viscuda a les mineries de liti a Sèrbia, on la ciutadania s’ha oposat a l’obertura d’una nova macromina. El Mobile Social Congress també tindrà en compte el consum de mòbils que fa la població dels països amb menys desenvolupament econòmic. “El mòbil ha permès al sud global connectar-se massivament a internet. Hi ha 5.220 milions de persones amb mòbil, un 66,6% de la població mundial. Internet es llegeix a països com Nigèria o el Senegal des del mòbil, no des del portàtil”, ha apuntat Llistar, qui també ha assenyalat el desequilibri en el consum d’internet entre estats: mentre que a Espanya la mitjana se situa en les dues hores i 48 minuts, països com les Filipines, Brasil, Tailàndia o Indonèsia se situen entre les cinc i les sis hores diàries.
Tallers d’electrònica i conferències internacionals
El congrés començarà el dissabte 27 als Jardins del Pou de la Figuera de Barcelona, on es podrà visitar una exposició d’electrònica justa i assistir als tallers de reparació de dispositius. El dimarts 1 se celebrarà íntegrament en format online i comptarà amb conferències sobre els efectes de la covid-19 i la crisi dels semiconductors, amb una presentació sobre els contractes que Amazon té amb les administracions públiques europees i amb un debat amb líders sindicalistes dels Estats Units i les Filipines, entre altres.
El darrer dia, el dimecres 2 de març, el Mobile Social Congress tornarà a la presencialitat al Centre de Cultura i Memòria del Born, on es parlarà sobre les condicions laborals de les fàbriques de l’Europa Central i de l’Est, es fiscalitzarà la transició verda de diverses empreses i governs i es presentarà un informe sobre vigilància massiva justificada per la situació sanitària elaborat per l’Observatori Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE).