Genoma23, l’algoritme mexicogironí que converteix el teu ADN en un quadre pictòric

El projecte elaborat als laboratoris de la UdG crea imatges digitals úniques a partir d’una mostra de saliva del client

Categories:

Redacció

El metge i investigador mexicà Juan Roldán ha creat un algoritme que converteix una cadena genètica en un quadre
El metge i investigador mexicà Juan Roldán ha creat un algoritme que converteix una cadena genètica en un quadre | geralt (Pixabay)

El genoma o ADN nuclear és la cadena de 23 parells de cromosomes que es troba en totes les cèl·lules del nostre cos i que és únic en cada persona. És precisament aquesta exclusivitat la que ha portat l’investigador i metge mexicà Juan Roldán a combinar la ciència i l’art en el projecte Genoma23, una iniciativa basada en intel·ligència artificial (IA) que, a partir d’una mostra de saliva, és capaç de confeccionar un quadre pictòric basat en la teva cadena genètica.

“Igual que l’ADN fa que les persones tinguem una forma facial única, un color de pell, cabells o ulls determinats, farà també que les pinzellades i tonalitats siguin úniques i irrepetibles, com l’ADN”. Així explica Roldán el seu projecte al web del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), centre amb el qual ha col·laborat per confeccionar l'algoritme que possibilita aquestes creacions. Aquest model matemàtic, aconseguit a través del laboratori gràfic de la UdG, analitza totes les particularitats de la mostra i retorna una imatge digital única que, posteriorment, s’imprimeix en teles eco sostenibles.

 

El servei s’ofereix de manera postal: un cop l’usuari interessant contracta el quadre a Genoma23, l’equip envia a la direcció indicada un kit que incorpora els materials i les instruccions necessàries perquè la persona interessada extregui una mostra del seu ADN de manera no invasiva, a través de la saliva. Un cop fet, només cal remetre de nou el kit amb el sobre que es facilita i esperar que es fabriqui el quadre. El producte més barat, una obra de 70x70 centímetres en tela canvas, costa 510 euros, però existeixen altres formats que amplien la mida o canvien el material del llenç. Independentment del format escollit, tota producció incorpora un certificat d’autenticitat i es registra a l’Arxiu Internacional de Central d’Obres d’Art (AICOA).