El Govern invertirà 30 MEUR fins a 2026 per impulsar 1.400 projectes d’innovació sostenible

Les empreses podran optar a ajuts de fins a 150.000 euros, que estan parcialment finançats per l’impost d’emissions als vehicles contaminants

Categories:

ACN

El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha destacat que es tracta del projecte d'ajuts "més gran" de la Generalitat en l'àmbit de la sostenibilitat
El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha destacat que es tracta del projecte d'ajuts "més gran" de la Generalitat en l'àmbit de la sostenibilitat | Aina Martí (ACN)

El Govern de la Generalitat, a través dels Departaments d’Empresa i Treball i d’Acció Climàtica, destinarà 30 milions d’euros en ajuts directes per fomentar la innovació empresarial en el canvi climàtic. La mesura forma part del programa ProACCIÓ Green i espera poder impulsar fins a 1.400 projectes de recerca i desenvolupament fins a 2026. Les companyies que participin podran sol·licitar a tres tipus d’ajuts diferents per innovacions d'alt risc que combatin l’escalfament global.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat en una roda de premsa aquest dimecres que es tracta "del programa d'ajuts d'innovació, recerca i desenvolupament més gran posat en marxa per la Generalitat en l'àmbit de la sostenibilitat". Per la seva banda, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha apuntat que 15 milions del finançament provenen de l'impost d'emissions de CO2 als vehicles, mentre que l'Agència Catalana de Residus n'aporta tres més. Els 12 milions que s'extreuen dels fons d'ACCIÓ completen el pressupost, que es repartirà de manera homogènia al llarg dels quatre anys, començant per 7,5 milions que es desplegaran durant el 2022.

"Hi ha poques vies tan efectives per impulsar canvis a la societat com les que pot activar l'empresa mitjançant la innovació. La lluita climàtica no és una excepció", ha afegit Torrent. El conseller ha explicat que totes les empreses que ho vulguin podran sol·licitar-ho, però que els ajuts estan adreçats sobretot a l'àmbit industrial. En aquest sentit, ha posat com a exemples la feina de l'empresa Sorigué, amb seu a Lleida, que ha desenvolupat filtres d'aigua a base de residus de pneumàtics, o la barcelonina Premium PSU, que ha dissenyat un carregador sense fils per al vehicle elèctric.

A més a més dels ajuts directes, les pimes tindran l'opció de demanar 8.000 euros per contractar serveis d'assessorament i acompanyament perquè adquireixin eines concretes per començar processos en el camp de la sostenibilitat.