Catalunya, tercer territori europeu en captació de fons del Green Deal

Una cinquantena d’empreses i entitats obtenen 27,4 milions d’euros per impulsar projectes d’R+D i innovació per combatre el canvi climàtic

Categories:

Redacció

Roger Torrent en una reunió de treball amb el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro
Roger Torrent en una reunió de treball amb el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro | Departament d'Empresa i Ocupació

Catalunya és el tercer territori europeu amb més empreses i entitats que han accedit a les convocatòries del Green Deal, el pla d’ajuts més gran de la Comissió Europea en l’àmbit de la sostenibilitat dins del programa Horizon 2020. Segons apunta ACCIÓ, un total de 50 empreses, universitats, centres tecnològics i centres de recerca catalans han obtingut 27,4 milions d’euros per dur a terme projectes d’R+D i innovació per combatre el canvi climàtic. Brussel·les és la regió amb més actors beneficiaris de la dotació comunitària, un total de 64, seguida de París, amb 55.

Les empreses i entitats catalanes representen el 3,1% del total de beneficiaris dels ajuts del Green Deal el 2021, que s’atorguen per concurrència competitiva, i el 2,7% del pressupost concedit. Pel que fa a l’Estat espanyol, Catalunya representa el 25,3% del total d’empreses i entitats que han accedit als ajuts i el 29,1% del pressupost.

Presència catalana en consorcis europeus

Els ajuts del Green Deal, que en total han comptat amb un pressupost de 1.000 milions d’euros, s’han destinat a consorcis formats per membres de diferents països amb projectes estratègics a escala europea que poden arribar a superar els 20 milions d’euros de pressupost. Les empreses i entitats catalanes són presents en el 42% dels 73 consorcis europeus que han accedit als ajuts, dels quals Catalunya en liderarà quatre en els àmbits de la gestió d’incendis, la resiliència climàtica, les energies renovables i la restauració de costes.

Per al conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquests indicadors posen de manifest “la competitivitat dels projectes de les empreses, universitats, centres tecnològics i de recerca catalans” i “dibuixen la línia d’actuació per al model productiu en el qual estem immersos, el de la transformació cap a una Catalunya sostenible i digital”.