Neix Oralitat, el portal per aprendre a parlar en públic

El web creat per la UB i la UPF ofereix dos cursos en línia i desenes de vídeos amb consells i exemples pràctics per a docents

Categories:

Redacció

La iniciativa compta amb la participació de 19 experts que expliquen tècniques d'oralitat de manera divulgativa
La iniciativa compta amb la participació de 19 experts que expliquen tècniques d'oralitat de manera divulgativa | fauxels (Pexels)

La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han presentat aquest dimarts Oralitat, un nou portal web educatiu en català dissenyat per potenciar l’aprenentatge d’habilitats necessàries per parlar en públic sense problemes i amb convicció. El projecte té el suport del Departament d’Educació, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i el programa RecerCaixa, i compta amb la participació de 19 experts que expliquen el funcionament de les tècniques d’oració en un format divulgatiu i transmèdia.

 

 

Ara per ara, la base principal d’Oralitat són els dos cursos en línia gratuïts que ofereix. El primer d’ells, Aprèn a parlar en públic, consta de 12 vídeos curts dividits en cinc categories temàtiques, mentre que el segon, Presenta oralment un treball acadèmic, té una extensió més limitada, de només quatre vídeos. “Els dos cursos es poden fer de principi a final seguint l’itinerari que hem dissenyat, però no és imprescindible, ja que cada vídeo funciona de forma independent”, explica la investigadora de la UPF Ïo Valls, una de les coordinadores del projecte.

El portal també incorpora una caixa d’eines docents que recopila consells per als professors i activitats per realitzar a l’aula i practicar les tècniques d’oralitat, detallades a través d’exemples pràctics. D’altra banda, la Maleta d’experiències recull fins a 18 casos reals de formadors d’educació secundària que relaten quines activitats han practicat amb les seves classes i com ho han fet. “Comunicar-se oralment és una habilitat imprescindible per viure en comunitat i, com a tal, requereix entrenament i pràctica; és per això que trobem tan necessari que adquireixi més rellevància a les aules”, considera el professor del Departament de Llengües i Literatures Modernes i d’Estudis Anglesos de la UB Joan Carles Mora.