Llancen una petició ciutadana per tenir Instagram en català

L’usuari Apps en català obre una campanya a change.org per recaptar 2.500 signatures i pressionar la xarxa social

Categories:

Redacció

Instagram inclou més de 40 llengues diferents entre les seves opcions, però no el català
Instagram inclou més de 40 llengues diferents entre les seves opcions, però no el català | CC0

Tenir a disposició dels usuaris de Catalunya en la seva llengua les aplicacions més populars és una petició que s’arrossega des de fa anys. Ara l’usuari Apps en català ha creat una campanya a change.org per demanar a Instagram que inclogui la llengua del territori en la seva interfície, que ja inclou més de 40 idiomes diferents. La iniciativa, en marxa des del passat desembre, preveu assolir la fita aquest mes de gener i tenir el suport per reclamar al conglomerat Meta que el català formi part de la plataforma, com ja ho han fet Facebook i Whatsapp.

La campanya denuncia “l’anomalia i el tracte discriminatori cap als usuaris catalanoparlants” de la que és la tercera aplicació més utilitzada al món. Entre les llengues disponibles es troben l’eslovac o el danès, les quals reclamen que tenen menys parlants que el català. Per aquest motiu, la iniciativa pretén reprendre la queixa emesa el 2019 per la Plataforma per la Llengua en què demanava formalment revertir la situació del català a Instagram. Actualment, malgrat que el dispositiu mòbil estigui configurat en aquest idioma, l’aplicació escull l’anglès per defecte.

Un dels col·lectius més afectats, s’afirma a la petició, és el dels joves. “La impossibilitat que Instagram disposi del català té una gran repercussió en les seves dinàmiques i és un impediment clar per a l’accés normal a la llengua entre el jovent”, es detalla. Així, demanen que cada usuari catalanoparlant enviï una reclamació i s’assoleixi els 10 milions de sol·licituds als desenvolupadors per fer pressió.