Rosa Martínez i Mónica Pedraza, referents de la intel·ligència artificial

Les directives de CaixaBank i Banc Santander lideren el desenvolupament d’aplicacions innovadores en l’entorn empresarial

Redacció

Rosa Martínez i Mónica Pedraza, reconegudes per IBM per la seva feina amb la intel·ligència artificial
Rosa Martínez i Mónica Pedraza, reconegudes per IBM per la seva feina amb la intel·ligència artificial | IBM

La directora de projectes d’intel·ligència artificial (IA) de CaixaBank, Rosa Martínez, i la directora d’Operacions de Banc Santander Espanya, Mónica Pedraza, han estat reconegudes com líders i referents de la Intel·ligència Artificial a Espanya. Els seus noms formen part de la llista de les 35 Dones Líders en IA de 2020 presentada per IBM i que aplega professionals de 12 països d’arreu del món per ipulsar processos de transformació, creixement i innovació en l'àmbit empresarial.

L'elecció d'aquestes dones es basa en el lideratge amb què elles i les seves empreses estan mostrant la capacitat de la IA per aportar valor a clients i empleats. Aquest reconeixement anual només celebra les fites de les professionals guardonades, sinó que crea també una xarxa de col·laboració entre elles perquè puguin compartir experiències i descobrir noves possibilitats per aplicar la tecnologia en la resolució de reptes de negoci.

A CaixaBank, Rosa Martínez, directora de projectes de IA, ha liderat el desplegament d'un assistent virtual basat en IBM Watson que atén consultes tant dels clients com dels empleats del banc. Avui, els assistents de l’entitat bancària gestionen més d’1,5 milions de converses al mes.

A Banc Santander España, Mónica Pedraza, directora d'Operacions del banc, ve impulsant des del 2019 un assistent virtual amb IBM Watson, que pot respondre consultes dels seus empleats d'oficines sobre qualsevol operativa i producte del banc, millorant la capacitat de resposta als seus clients.

Negocis més eficients amb la IA

Els resultats d'un recent Estudi Global sobre IA mostren que un 34% de les empreses enquestades als EUA, Europa i la Xina han incorporat ja capacitats de la IA. Des d'entendre i generar coneixement a partir de desenes de milions de documents financers, a millor l'experiència d'incorporació de nous empleats.

Tal com apunta un estudi d’IBM i Morning Consult, el 85% dels professionals de IA creuen que el sector s'ha fet més divers en els últims anys i un 91% d'aquest grup considera que aquest canvi està tenint un impacte positiu.

Un altre dels aspectes que analitza l’estudi demostra que els homes tendeixen més a escoltar el seu talent per les ciències, mentre que les dones acostumen a sentir que el seu talent es troba en les humanitat, les ciències naturals i les disciplines artístiques. Les dones enquestades també afirmen que el gènere ha tingut un impacte negatiu en la seva carrera.