Les xarxes socials ofereixen passaports covid falsos per 300 euros

Les plataformes digitals difonen de mitjana 20 missatges diaris amb desinformació sobre les vacunes i certificats irregulars per viatjar per Europa

Categories:

Redacció

Les xarxes socials són el camp de batalla de les 'fake news' sobre la covid-19
Les xarxes socials són el camp de batalla de les 'fake news' sobre la covid-19 | Getty Images

Les xarxes socials s’han convertit en l’entorn idoni per a la difusió d’estafes relacionades amb el certificat covid. Tal com han denunciat l’Institut #SaludsinBulos i la comunitat Saludesfera, els canals digitals difonen diàriament una mitjana de 20 missatges falsos, i ofereixen passaports falsos amb un codi QR vàlid i verificable “per viatjar per tota Europa de manera segura i sense preocupacions” per un preu que pot arribar als 300 euros. Segons l’Associació per Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP), que ha recollit en un informe les dades estudiades, lamenta que aquest episodi se suma a l’allau de comunicacions que circulen per les plataformes al llarg de l’any per promoure “pseudoteràpies que curen els efectes secundaris de les vacunes”.

Per combatre la desinformació, #SaludsinBulos i Saludesfera han creat un canal de Telegram de subscripció lliure on enviar els missatges falsos que circulen a la xarxa i desmuntar-los. D’aquesta manera, la ciutadania podrà identificar les comunicacions que els arriben que no són fiables i obtindran arguments que contrarresten el que exposen.

Les informacions falses més difoses es posicionen contra les vacunes pels seus suposats efectes adversos en la fertilitat, avortaments espontanis, embòlies, immunodeficiències, problemes cardiorespiratoris i afectació neurològica.