Transformació digital i sostenible, prioritat de la Generalitat per a la reactivació econòmica

L’extensió de la xarxa de fibra òptica, un nou pla educatiu amb dispositius tecnològics i l’enfortiment de la indústria són alguns dels eixos de treball

Categories:

RedaccióACN

L'extensió de la xarxa de fibra òptica és una de les accions prioritàries
L'extensió de la xarxa de fibra òptica és una de les accions prioritàries | CC0

La Generalitat ha aprovat el pla de reactivació econòmica i social del país amb una dotació de 31.765 milions d’euros fins al 2032, dels quals 2.760 milions d’euros s‘invertiran ja aquest 2020. Les inversions es distribuiran en diferents eixos: 5.000 milions d'euros dedicats a economia de la vida; 1.000 milions a digitalització; prop de 16.000 milions d'euros a transició ecològica i 5.700 milions d'euros de la societat del coneixement.

El pla compta amb un total de 145 actuacions i 20 projectes tractors que volen articular aquests fons de reconstrució després dels efectes de la covid-19 en un horitzó de mitjà i llarg termini.

Accions a curt termini

Entre les actuacions que el Govern preveu activar en l’àrea tecnològica en els propers mesos s'hi inclouen el foment de la recerca i la innovació per un valor de 130,2 milions d'euros, reforçar la xarxa de fibra òptica amb 46 milions i tirar endavant pla d'educació digital dotat amb 24,2 milions.

El Govern destinarà 200 MEUR a la recerca i la innovació, la xarxa de banda ampla i l'educació digital aquest 2020

En el que queda d'any també es vol impulsar una renovació urbana i d'habitatge amb una inversió de 244 milions d'euros; un pla de xoc en l'àmbit del laboral de 184,8 milions; crear una línia de préstecs participatius per la indústria de 50 milions, la mateixa quantitat que es vol destinar al pla de suport a l'automoció i a la mobilitat; ampliar els ajuts per a necessitats bàsiques per valor de 43 milions; i reactivar el comerç amb 35 milions.

Plans a llarg termini

Les actuacions prioritàries segons el pressupost anunciat serien les de l'apartat de transició ecològica. Aquí s’hi inclouen el pla per a la mobilitat sostenible i el foment de l'automoció elèctrica i connectada amb 5.877 milions d'euros; la generació d'energia renovable, l'aprofitament de recursos forestals i l'autoconsum amb 6.330 milions; i la millora de l'habitatge i l'eficiència energètica amb 3.200 milions.

Es dotarà amb 5.877 milions d'euros el pla per a la mobilitat sostenible i el foment de l'automoció elèctrica i connectada

Una altra de les partides amb més finançament seria la de bioeconomia i transformació del sector alimentari, amb 3.331 milions d'euros.

També es volen destinar 3.300 milions a actuacions transversals com la creació d'un fons de finançament passiu (3.264 milions), la internacionalització de l'economia (34 milions), la transversalitat de gènere (12 milions).