Els creadors de continguts a internet creen una plataforma sindical amb el suport d’UGT

La ‘Red de creadores de contenido’ demanda a les principals xarxes socials més transparència en qüestions laborals i una lluita activa contra els discursos d’odi

Marc Vilajosana

La plataforma vol establir un "diàleg directe" amb les plataformes per negociar millors condicions per a youtubers, instagramers i retransmissors
La plataforma vol establir un "diàleg directe" amb les plataformes per negociar millors condicions per a youtubers, instagramers i retransmissors | Pavel Danilyuk (Pexels)

L’expansió de plataformes com YouTube, Twitch, Instagram o TikTok ha suposat la creació d’un espai idoni per l’aparició de creadors de continguts amb noves maneres de comunicar-se amb l’audiència, que han aconseguit construir-se una carrera basada en les seves produccions a internet. Amb tot, la manca de regulacions laborals, l’opacitat de les condicions d’ús dels serveis i la proliferació de discursos d’odi en determinats entorns ha dut a un grup d’influenciadors espanyols a crear la Red de Creadores de Contenido, una plataforma sindical nascuda sota el paraigua de la Unió General de Treballadors (UGT) per fer pressió a les grans plataformes audiovisuals.

“Per molt que siguin autònoms, els creadors han de poder participar en una negociació col·lectiva i entrar en convenis. Ara mateix, les xarxes són un paradís neoliberal”, assegura Quico Gil, membre del gabinet de la secretaria general d’UGT i participant actiu en el projecte. La iniciativa s’emmiralla en el moviment sindical del col·lectiu dels riders, que ha aconseguit fer que el govern espanyol aprovés una llei que fixa la relació laboral en els contractes d’aquests treballadors i millora les seves condicions. “Tenim creadors que han patit robatoris de comptes d’uns 100.000 seguidors, i a l’hora d’intentar fer alguna cosa a nivell legal, la plataforma els ha deixat completament desamparats”, denuncia el membre del sindicat.

Gil: "Tenim creadors que han patit robatoris de comptes que, a l’hora d’intentar fer alguna cosa a nivell legal, la plataforma els ha deixat completament desamparats"

Ara mateix el projecte compta amb unes 30 persones que hi participen activament, però els seus impulsors apunten que cada dia reben correus de gent interessada. Una de les membres és Marta Llanos, periodista i youtubera amb un canal de gairebé 9.000 seguidors. “Moltes plataformes no ofereixen solucions reals ni ràpides quan es produeixen problemes. El que volem és fer pinya i guanyar la capacitat legal per combatre totes aquestes injústicies“, explica la creadora.

Transparència i discursos d’odi

Una de les principals reclamacions del nou moviment és la demanda d’una major transparència en els termes de funcionament de cada xarxa social. “El que no pot ser és que les plataformes et canviïn els criteris de monetització o els de copyright d’un dia per l’altre”, apunta Gil. El membre d’UGT ho exemplifica amb Twitch, plataforma en la qual, en el moment en què se supera un determinat nivell d’audiència, es demanda un major nombre d’hores de retransmissió per mantenir el mateix nivell d’ingresos. “Aquí hi ha una laboralitat implícita. Ja no estem parlant d’un autònom que treballa pels clients que vol, sinó d’una plataforma que et força a treballar una certa quantitat d’hores”.

L’altre focus de la plataforma sindical és la lluita contra els discursos d’odi i els episodis d’assetjament virtual que molts creadors i creadores de continguts viuen a internet, una situació que aquest agost va desembocar en una vaga de retransmissors a Twitch. En aquest sentit, Llanos reclama un major nombre de mecanismes de control per localitzar amenaces i l’ús de determinat vocabulari: “Com pot ser que a les xarxes socials es detecti automàticament quan es veu un pit, però que quan una persona m’escriu, des d’un perfil anònim, que em violarà, la plataforma no ho detecti?”.

Una plataforma transversal

La intenció de la Red de Creadores de Contenido és “establir un diàleg directe” entre les plataformes i els treballadors per tal de garantir “unes condicions bàsiques per tothom, independentment del seu nivell d’audiència o biaix ideològic”, d’acord amb les paraules de Gil. “No reclamem que tothom guanyi exactament el mateix, sinó que la comunicació entre creadors i plataformes sigui més lliure i empàtica amb tothom”, afegeix Llanos, qui considera que existeix “un menyspreu” cap als influenciadors i la seva realitat laboral. “Som l’última baula, quan al mateix temps som els que creem el contingut sobre el qual, després, els publicistes posen el seu anunci”.

Llanos: "Reclamem que la comunicació entre creadors i plataformes sigui més lliure i empàtica amb tothom”

Segons explica Gil, la intenció d’UGT és brindar el suport necessari perquè els mateixos creadors dirigeixin la plataforma cap a on creguin que ha d’anar. “Hem de parlar amb els creadors, conèixer els seus problemes diaris i que siguin ells els qui tinguin veu. Els protagonistes són ells, UGT estem per donar-los una representació legal i fer d’altaveu de les seves denúncies”, assevera. En aquest sentit, la xarxa ha organitzat per al 10 i 11 de desembre unes jornades a l’Escuela Julián Besteiro de Madrid en què es convidarà a tots els creadors de contingut del país a formar part de la iniciativa. En aquest esdeveniment, que es podrà seguir en línia, es debatran qüestions com les dinàmiques d’Instagram i TikTok, el desequilibri en drets d’autor entre creadors i mitjans de comunicació o com combatre l’odi a les xarxes.