El Govern espanyol blinda la propietat intel·lectual davant Google i Facebook
La leigslació, que adapta la directiva europea de drets d’autor, obliga als agregadors a informar sobre els canvis del seu algoritme
Categories:
El Consell de ministres del Govern espanyol ha aprovat una reforma de la llei de propietat intel·lectual que reforça el poder de negociació de les empreses de comunicació i les agències de notícies davant de grans agregadors de contingut com Google o Facebook. El nou decret llei, que ha de ser convalidat pel Congrés, transposa amb cinc mesos de retard la directiva europea de drets d'autor que té com a objectiu adaptar-los a l'entorn digital.
La norma pretén "corregir els desequilibris" que ha generat l'aparició de nous intermediaris en el món digital amb "greu perjudici" per als titulars de drets, segons ha explicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa aquest dimarts al Palau de la Moncloa. Un dels punts principals de la nova regulació és que les companyies editorials podran arribar a acords individuals amb les multinacionals tecnològiques per tal que paguin una remuneració per compartir les seves publicacions.
Així mateix, la nova norma també obliga als agregadors de continguts a comunicar als mitjans amb els quals arribin a acords comercials sobre qualsevol canvi que apliquin als seus algoritmes. Aquest punt és rellevant perquè aquests models tecnològics són els encarregats de jerarquitzar les notícies i articles i decidir sota quins criteris s’ordenaran i apareixeran llistats quan els usuaris facin una cerca determinada.
Davant el canvi legislatiu, Google ha anunciat el retorn del servei de notícies, que va cessar el 2014 per per incompatibilitats amb la fins ara vigent llei de propietat intel·lectual. La companyia ja ha publicat la seva decisió de reprendre l’activitat “en els pròxims mesos” i ha assegurat que treballarà amb els mitjans per “trobar acords que protegeixin els drets conforme la nova llei”.