Irlanda accepta el 15% d’impost de societats: adeu al ganxo per a les ‘big tech’

L’OCDE aconsegueix el suport del país i acorda que les companyies tributin en cadascun dels països on operen

Categories:

Redacció

L'OCDE aconsegueix un impost comú al 15%
L'OCDE aconsegueix un impost comú al 15%

Irlanda ha aprovat establir un impost mínim del 15% sobre els beneficis de les multinacionals i ha tancat així una disputa històrica amb la Unió Europea. Fins al moment, el país oferia una taxa del 12,5%, un fet que havia provocat queixa per part dels membres de la UE que ho consideraven un cas de dumping. La mesura, que afectaria a grans empreses com Google, Apple o Facebook que havien escollit el territori irlandès per reduir la càrrega fiscal, començaria a aplicar-se el 2023.

La nova mesura, segons l’OCDE, permetrà ingressar 130.000 milions d’euros anuals i ajudar a estabilitzar el sistema fiscal internacional. Tot i l’alineament amb els països veïns, Irlanda mantindrà el 12,5% per a les companyies amb ingressos inferiors a 750 milions d’euros anuals.

En paral·lel a l’augment de l’impost, l’acord també contempla que cada companyia tributi al país on comercialitza els seus productes i serveis malgrat que no en tingui presència. La mesura ajudarà que, en casos de desigualtat entre la taxa impositiva, cada Estat pugui recaptar en funció de l’activitat que generi cada companyia en les seves fronteres.