Emportar-se el teletreball de vacances amb seguretat

L’ús de contrasenyes robustes, de dispositius xifrats o avisar l’equip són alguns consells per evitar els atacs

Categories:

Redacció

Els esforços en matèria de seguretat s’han vist obstaculitzats per l'ús de massa eines
Els esforços en matèria de seguretat s’han vist obstaculitzats per l'ús de massa eines | Biljana Jovanovic / Pixabay

L’aplicació del teletreball durant el confinament ha obert la porta a noves maneres de complir amb la jornada laboral o els objectius de feina. Entre elles, emportar-s’ho de vacances, com explica el sales engineer de Sophos Ibèria, Iván Mateos: “Després de mesos sense anar a l’oficina, és lògic el plantejament de treballar des de qualsevol lloc i aprofitar els mesos d’estiu”. No obstant això, cal aplicar mesures de seguretat per combatre els ciberatacs un cop surts de l’entorn habitual.

Per a prevenir atacs durant el període estival, només cal aplicar algunes mesures.

Parla-ho amb el teu responsable abans de viatjar

L’aplicació del teletreball no significa que automàticament es pugui viatjar i endur-se la feina sense avisar. El trànsit de la teva xarxa començarà a arribar de sobte des d'un lloc no identificat anteriorment, la qual cosa podria suposar que els sistemes de ciberseguretat es vegin obligats a rastrejar-lo i investigar-lo com una connexió estranya. És recomanable consultar-ho amb l'equip per evitar interferències en els sistemes de seguretat.

Xifra els teus dispositius

És molt més probable perdre un dispositiu o ser víctima d'un robatori en un viatge que en l’entorn conegut. Els telèfons Android i iOS moderns estan encriptats per defecte, però la seguretat continua depenent de tenir un codi de bloqueig segur que un lladre no pugui obtenir fàcilment.

Tots els dispositius Mac poden ser encriptats usant FileVault, que forma part del sistema operatiu. Per a dispositius Windows, dependrà de si compta amb Windows Home o Pro/Enterprise. Demana al teu equip de TI que t'ajudi a assegurar-te que els teus dispositius estan xifrats amb l'estàndard correcte abans de viatjar.

Ordena les teves contrasenyes

Usar contrasenyes robustes i úniques és fonamental per a la seguretat. Cal comptar amb una contrasenya forta i diferent per a cada compte, per la qual cosa és molt recomanable emprar un administrador de contrasenyes que pugui ser d'ajuda en aquesta tasca.

Comprova amb el departament d'informàtica si existeix una normativa d'empresa respecte a les claus, que pot incloure fins i tot una còpia de seguretat de les teves contrasenyes.

Activa el 2FA siguis on siguis

2FA és una abreviació de l'autenticació de dos factors, normalment basada en codis d'un sol ús que s'envien al teu telèfon o es generen a través d'una aplicació especial. 2FA és una petita molèstia per a tu, però és una gran barrera per als ciberatacantes, perquè no poden accedir immediatament al teu compte només amb esbrinar la teva contrasenya.

Fes una còpia de seguretat abans de sortir

Una còpia de seguretat guardada fora de perill a casa no pot perdre's, robar-se o confiscar-se mentre estàs viatjant, i a més no pot ser eliminada juntament amb el teu portàtil en un atac de ransomware. És important assegurar-se de xifrar la còpia de seguretat perquè no serveixi de res en el cas que algú la robi.