Digitalitzar les aules: la prioritat per al curs escolar 20-21

El departament d’Ensenyament crida a la col·laboració entre actors del sector TIC per consolidar la transformació dels centres escolars

Categories:

Aida Corón

El pròxim curs escolar començarà amb la incertesa de si un rebrot pot capgirar-ho tot
El pròxim curs escolar començarà amb la incertesa de si un rebrot pot capgirar-ho tot | Unsplash

El departament d’Ensenyament comptarà el pròxim curs 20-21 amb 103 milions d’euros per al Pla d’Educació Digital de Catalunya. Cal digitalitzar les aules i això suposa formar el professorat en l’ús dels entorns virtuals, però també dotar les aules de connexions a internet adequades i de dispositius que permetin treballar des de casa amb els recursos disponibles. Per aconseguir-ho, “la col·laboració pública i privada, amb les empreses TIC de Catalunya, és clau”, ha assenyalat la directora general d'Innovació, Recerca i Cultura, Mar Camacho, en una trobada telemàtica organitzada pel CTecno per posar en contacte les companyies del sector i l’administració pública i posar en comú les inquietuds de les dues bandes.

El pròxim curs escolar començarà amb la incertesa de si un rebrot pot capgirar-ho tot. Per aquest motiu, l’estratègia és dotar el sistema d’eines suficients per encarar una etapa educativa híbrida. Això ha provocat un replantejament del pla tancat el desembre del 2019 amb les accions per abordar la transformació digital a les escoles. “Era un pla que tenia una durada de cinc anys amb línies d’acció especialitzades en capacitació digital dels docents i de l’alumnat per fer front als reptes del món laboral i per avançar en la idea de tenir centres digitalment competents”, ha detallat, “les escoles del segle XXI han de ser motor de canvi i catalitzador de la transformació digital”.

“Les escoles del segle XXI han de ser motor de canvi i catalitzador de la transformació digital”

Les escoles no estaven preparades per a les classes en línia i la directora general d'Innovació, Recerca i Cultura ho ha reconegut: “Hi havia mancances en infraestructures i alguns centres estaven més madurs que altres. Teníem uns 800 centres que no disposaven d’un entorn virtual d’aprenentatge, principalment en l’etapa de Primària”. Des de l’esclat de la pandèmia fins ara, Camacho assegura que s’ha assolit dotat el 100% dels centres educatius de Catalunya d’una plataforma digital i s’ha format els professors en la utilització de les solucions. “El coronavirus ha estat una oportunitat per accelerar una transformació que era necessària”, ha afegit.

Tres línies prioritàries

En el marc d’emergència educativa per la covid-19, el Pla d’Educació Digital de Catalunya ha establert tres línies d’acció per als propers tres anys. La primera, ha explicat Camacho, és una “intervenció immediata per transformar la LAN, la wifi i la fibra òptica”, amb els deures pendents de dotar encara 2.8000 escoles amb una xarxa forta.

En segon terme, el departament d’Ensenyament vol proporcionar els i les estudiants a partir del tercer curs de l’ESO dels dispositius pertinents per fer un seguiment del curs en línia. “Seran ordinadors portàtils per a cada alumne, però si hi ha més dotacions pressupostàries, l’ambició és cobrir a partir de cinquè de primària de cara al curs 21-22”, ha apuntat. L’adquisició se cenralitzarà des del departament d’Ensenyament.

“L’ambició és cobrir amb dispositius a partir de cinquè de primària de cara al curs 21-22”

Finalment, Camacho ha quantificat en 100.000 les connectivitats que cal donar a l’alumnat vulnerable: “Aquest col·lectiu de persones no disposa de connexió o eines a casa i hem d’ajudar-los a seguir un curs híbrid si, en un moment donat, hem de tornar al confinament”.

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, la primera pota de desplegament tecnològic és el més treballat, amb l’extensió de la xarxa de fibra òptica a la major part dels centres educatius com a acció destacada.

Neutralitat tecnològica i eines per a cada context

Davant el desplegament, la directora general d’Innovació, Recerca i Cultura ha volgut deixar clar que totes les mesures s’han pres “mantenint la neutralitat tecnològica”. “Ens hem cenyit a uns paràmetres pel que fa a la seguretat i protecció dels drets dels alumnes”, ha subratllat, “també compartim un ventall d’eines perquè les escoles triïn quina volen utilitzar, no n’especifiquem una en concret”. No obstant això, ha posat l’exemple de Moodle com a eina recomanada: “Permet tenir una plataforma de treball virtual i no demana registre per part de l’alumne per accedir-hi, cosa que permet preservar la seva identitat.

Per superar el repte de la transformació, Camacho ha apel·lat a la col·laboració del sector privat. Caldrà fer compra de dispositius i eines un cop es tanqui l’acord de govern, pel que el diàleg amb les companyies que operen al sector TIC serà vital per trobar els recursos adequats en cada context. També ha agraït l’ajuda rebuda per part de l’àmbit amb la donació de recursos per a “col·lectius vulnerables i centres de molta complexitat” i ha animat a mantenir aquest esperit de solidaritat en possibles situacions d’emergència els pròxims mesos.