El Govern destina 65 MEUR a promoure la mobilitat sostenible

L’objectiu de les noves subvencions és incrementar entre un 8% i un 10% la matriculació de cotxes elèctrics a Catalunya

Categories:

ACN

Actualment Catalunya compta amb un parc de més de 33.000 vehicles elèctrics repartits per tot el territori
Actualment Catalunya compta amb un parc de més de 33.000 vehicles elèctrics repartits per tot el territori | Mike (Pexels)

La Generalitat ha habilitat un nou paquet d’ajuts de 65 milions d’euros per a l’adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega. El pressupost del nou pla, que forma part del Programa MOVES III finançat pels fons europeus Next Generation, multiplica per quatre l’anterior i té com a objectiu principal incrementar entre un 8% i un 10% les matriculacions de vehicles elèctrics a Catalunya, que avui dia té un parc de més de 33.000 d’automòbils. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que els ajuts es podran demanar fins al 31 de desembre de 2023 i que preveuen tancar uns 7.000 expedients.

La consellera ha destacat que el nou pla d’ajuts “referma” el compromís del Govern per avançar en la descarbonització del sector del transport, que actualment consumeix el 45% del total de l’energia. Pel que fa als punts de recàrrega, Jordà ha recordat que actualment qualsevol punt del país està a menys de 30 minuts d’un punt de recàrrega ràpida i que l’objectiu és anar reduint aquesta distància amb la instal·lació de nous equips.

La partida destinada a subvencionar l’adquisició de vehicles d’energies alternatives serà de 30,7 milions d’euros. Per a les persones físiques i autònoms, els ajuts aniran des dels 1.100 euros (en el cas de les motos) fins als 9.000 euros (en el cas de furgonetes amb desballestament d’un altre vehicle). Per la seva banda, els ajuts per a la instal·lació de punts de recàrrega també ascendeixen fins als 30,7 milions d’euros, cobriran des del 30% fins al 80% de la despesa elegible i hi podran accedir punts de recàrrega públics i privats ubicats tant en àrees residencials, zones d’estacionament, via pública o xarxa viària. Finalment, 2,5 milions d'euros es destinaran a l’adquisició directa de vehicles elèctrics i a la instal·lació d’infraestructura de recàrrega als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya.