Creix un 73% el nombre d’empreses a Catalunya que es dediquen a la 5G

Les companyies facturen 88 milions d’euros i són responsables de 150 llocs de treball

Categories:

Redacció

La 5G tindrà molta importància a la indústria perquè permetrà obtenir connexions estables i segures
La 5G tindrà molta importància a la indústria perquè permetrà obtenir connexions estables i segures | Unsplash

El nombre d’empreses que es dediquen al sector de la 5G a Catalunya ha augmentat un 73% en poc més d’un any, amb un total de 38 companyies. De manera agregada, facturen 88 milions d’euros i són responsables de 150 llocs de treball, segons l’estudi La 5G a Catalunya, elaborat per Acció i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

El sector agrupa grans empreses consolidades i negocis emergents, ja que el 55% són pimes, el 27% té menys de 10 anys de vida i un 16% del total són startups. L’estudi apunta que el 29% de les empreses que es dediquen a la 5G a Catalunya són exportadores, mentre que el 13% ja compta amb filials a l’exterior.

El 55% són pimes, el 27% té menys de 10 anys de vida i un 16% del total són startups

En relació amb l’àmbit de dedicació d’aquestes empreses, l’informe conclou que el 63% són desenvolupadores de solucions; el 16% són fabricants d’equips; el 13% proveïdores de xarxa o infraestructures, i el 8% integradores d’aquesta tecnologia. Pel que fa a les aplicacions, la 5G a Catalunya s’utilitza en els camps de la indústria, les infraestructures, el transport, la mobilitat, la comunicació, la salut i el turisme, principalment.

L’ecosistema de la 5G a Catalunya inclou, a banda d’empreses, universitats i centres de recerca i desenvolupament com la UPC, la Fundació i2CAT o el CTTC, així com institucions i associacions que treballen projectes en aquest àmbit, com Mobile World Capital, GSMA i 5G Barcelona.

En aquest sentit, l’estudi subratlla que malgrat ser encara un sector emergent, Catalunya és una de les zones pioneres on s’estan impulsant projectes de recerca i proves pilot basats en aquesta tecnologia, entre els quals destaca el Corredor 5G del Mediterrani adjudicat recentment per la Comissió Europea.

Un sector en creixement

Segons l’informe, la 5G tindrà molta importància a la indústria perquè permetrà obtenir connexions estables i segures, necessàries per operar aparells i infraestructures crítiques. Garantirà baixa latència, de menys d’una mil·lèsima de segon, de manera que es podran controlar en temps real aparells situats a molts quilòmetres de distància com vehicles o equipaments mèdics, i al mateix temps facilitarà el desenvolupament d’altres tecnologies com la internet de les coses (IoT).

Si entre el 2014 i el 2019 el trànsit de dades al món va créixer un 42%, la previsió és que entre 2016 i 2020 s’hauran duplicat el nombre de connexions a partir del 5G. Així, el 2020 es calcula que els ingressos mundials d’infraestructura de xarxa sense fils assoliran els 4.200 milions de dòlars, un creixement del 89% dels ingressos del 2019.

La previsió és que entre 2016 i 2020 s’hauran duplicat el nombre de connexions a partir del 5G

Es preveu que els sectors on la 5G tindrà més impacte econòmic seran l’energia, les manufactures, la seguretat, la salut i el transport.

Aplicacions: del cotxe autònom a la cirurgia remota

L’estudi recull que la 5G introduirà millores en el camp de la comunicació, en aspectes com l’experiència en videojocs de realitat virtual, l’alta definició de les videotrucades i les connexions de serveis en streaming.

Pel que fa al transport, permetrà el desenvolupament del cotxe autònom i connectat; i en l’àmbit de la salut, impulsarà el desenvolupament de la telemedicina: wearables, cirurgia robòtica i operacions a distància en temps real.

La 5G tindrà també un rol rellevant en la indústria 4.0, ja que es podran automatitzar els processos industrials, a més de contribuir a les smart cities amb aplicacions específiques com una gestió avançada de residus i el control del trànsit.