Les apps més útils per fer senderisme

Els ‘smartphones’ poden millorar la nostra experiència a la muntanya amb mapes ‘offline’ i recomanacions de llocs d’interès

Categories:

Redacció

Els telèfons mòbils han pres el lloc al mapa i la brúixola a l'hora d'orientar-nos per la muntanya
Els telèfons mòbils han pres el lloc al mapa i la brúixola a l'hora d'orientar-nos per la muntanya | Eric Sanman (Pexels)

Amb l’estiu finalitzat i el retorn a l’oficina, una bona part de la ciutadania s’oblidarà dels viatges internacionals durant uns quants mesos. Això no vol dir, però, que no es puguin aprofitar els caps de setmana per fer petites sortides a destins més propers. És en aquest context que el senderisme és una gran opció per visitar nous llocs amb la família o els amics. Des de rutes tranquil·les per camins plans fins a grans excursions per les muntanyes catalanes, les opcions són múltiples, però aquestes aplicacions ens ajudaran a decidir on anar i fer més còmodes els nostres trajectes.

Wikiloc, de Girona al món

Wikiloc és una de les aplicacions més famoses i utilitzades pels aficionats del senderisme. Sorgida fa més de 15 anys de les aules de la Universitat de Girona (UdG), la plataforma d’esport a l’aire lliure ja superava els set milions d’usuaris a finals de 2020. L’app transforma el nostre telèfon en un dispositiu GPS i ens proporciona una sèrie de mapes topogràfics funcionals sense internet. Però si per alguna cosa destaca és pels milions de rutes publicades arreu del món pels seus usuaris, que especifiquen el trajecte, la distància, el desnivell i la dificultat, a més de venir moltes vegades acompanyades de fotografies.

Una altra de les funcionalitats de Wikiloc és la capacitat d’enregistrar les nostres rutes per publicar-les posteriorment, o bé retransmetre-les en viu perquè els nostres amics i familiars puguin seguir les nostres passes. L’aplicació es troba disponible de forma gratuïta per a Android i iOS, tot i que té una versió de pagament pensada per donar suport econòmic al projecte.

Cims i arbres de Catalunya

Si el que busquem és una eina que ens doni informació més detallada sobre els indrets que volem visitar, Cims de Catalunya és una bona opció. Aquesta aplicació, disponible per a Android, és obra del desenvolupador David Nos i emmagatzema dades de més de 375 cims i pics emblemàtics no només del Principat, sinó que també d’Andorra, la Franja de Ponent i la Catalunya del Nord. L’app permet cercar i filtrar les muntanyes per nom, zona o serralada a la qual pertanyen i desar-los a favorits o bé marcar-los com a coronats. A més a més, l’aplicació permet cercar rutes de Wikiloc, de manera que és el complement perfecte per la proposta anterior.

D’altra banda, si us interessa més conèixer la natura, el mateix desenvolupador ha creat Arbres Monumentals de Catalunya, també exclusiva de la Play Store. Aquesta app té una estructura similar a la de la seva germana, però està centrada en els arbres monumentals i especialment protegits que habiten als boscos i muntanyes del territori. L’aplicació ens permet cercar les plantes per nom o bé ordenar-les en funció de la nostra posició geolocalitzada. Cada arbre té informació detallada sobre la seva mida, estat, espècie i ubicació geogràfica i, de la mateixa manera que Cims de Catalunya, també té l’opció de cercar rutes a Wikiloc que incloguin els arbres mencionats.

AllTrails, l’alternativa internacional

Sigui per fer rutes a peu, anar a córrer o practicar ciclisme, AllTrails està pensada per ajudar a les persones que s’endinsin pels camins muntanyosos. Amb versions per a Android i iOS, l’aplicació compta amb més de 200.000 rutes de 100 països diferents, de manera que es converteix en una bona alternativa per a viatges internacionals. De la mateixa manera que altres opcions que ja hem presentat, l’eina ens permet baixar les rutes per consultar-les sense connexió, i inclou filtres específics per buscar trajectes aptes per anar-hi amb gossos o nens petits, per exemple.

Una de les característiques més interessants d’AllTrails, més enllà de la seva utilitat per orientar-se per la muntanya, és la capacitat de consultar les estadístiques de les nostres excursions acumulades, de manera que podem comparar el nostre rendiment amb la de mesos i anys anteriors, així com veure el total de quilòmetres, desnivell i hores invertides en el senderisme. L’app no està disponible ara per ara en català, només en anglès, francès alemany i castellà; amb tot, des de la pàgina de la botiga asseguren que treballen per incloure nous idiomes.

Opcions regionals catalanes

Però si busquem una opció més pròxima, també existeixen aplicacions destinades a zones concretes del territori català. Aquest és el cas d’Itinerànnia, una plataforma en línia de senders de la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà que compta amb sengles apps a l’App Store i la Play Store. La part interessant d’aquesta alternativa és que no se centra únicament en proveïr rutes (les quals es classifiquen per dificultat), sinó que també ens dona informació d’utilitat durant el trajecte.

Amb Itinerànnia podrem trobar llocs on menjar durant o després de les caminades, establiments en els quals passar la nit i llocs d’interès turístics propers a les nostres excursions. L’aplicació està desenvolupada per goolTracking, que també té solucions similars per les Valls del Pedraforca i la serralada dels Pirineus.

El Camí, la ruta del català

L’equip de goolTracking també ha desenvolupat les aplicacions per a iOS i Android d’El Camí, un projecte col·laboratiu iniciat el 2003 que pretén unir en un únic trajecte de senderisme senyalitzat totes les comarques i illes de parla catalana. El trajecte acumula ja més de 4.700 quilòmetres i està dividit en sis grans itineraris, els quals, alhora, se separen en cinc o sis trams d’entre sis i 10 etapes cadascun.

L’aplicació ens permet cercar els trams que vulguem fer a través de rutes temàtiques o bé des de les comarques que recorre. Així mateix, el programa també incorpora un apartat destinat als llocs d’interès a visitar durant les excursions. Amb tot, si no voleu sobrecarregar el mòbil amb aplicacions, tots els trajectes d’El Camí estan disponibles a Wikiloc com una de les rutes promocionades.

Etiquetes