Desenvolupen un programari que quadruplica la velocitat de les impressores 3D en xarxa

L’empresa lleidatana INTECH3D crea un ‘software’ capaç d’automatitzar els processos i minimitzar els errors dels dispositius

Categories:

Redacció

El sistema creat per INTECH3D i el grup de recerca GREiA permet reduir fins al 50% el nombre d'impressions defectuoses
El sistema creat per INTECH3D i el grup de recerca GREiA permet reduir fins al 50% el nombre d'impressions defectuoses | Daniel Smyth (Pexels)

La impressió 3D és una tecnologia per la qual cada vegada més empreses aposten a l’hora de trobar solucions dins dels seus àmbits, des de l’atenció sanitària fins a la producció de proximitat. Amb la intenció d’optimitzar el seu funcionament, l’empresa lleidatana INTECH3D ha desenvolupat un programari capaç de multiplicar per quatre la velocitat de les impressores 3D connectades en xarxa. L’eina, creada en col·laboració amb el grup de recerca GREiA de la Universitat de Lleida (UdL), utilitza procediments de l’internet de les coses per connectar els dispositius amb ordinadors i mòbils; el big data, per tractar grans volums d’informació, i el núvol, per emmagatzemar-hi les dades de manera segura.

“Aquest sistema permet estalviar temps perquè automatitza tot el procés d’impressió, des de la creació del projecte a la fabricació de la peça concreta”, assegura el CEO d’INTECH3D, Joan Folguera. El software està pensat per gestionar en temps real parcs o granges d’impressores, espais amb desenes de màquines que treballen en xarxa per abaratir costos. A més a més de l’augment de producció, l’empresa lleidatana calcula que la seva proposta permet reduir el nombre de peces defectuoses “fins a prop d’un 50%”.

El 'software' d'INTECH3D i el grup GREiA facilita l'accés dels usuaris a les impressores 3D a través d'una aplicació mòbil i web

Pel que respecta al seu funcionament, el programari d’INTECH3D permet als usuaris connectar-se individualment a cadascuna de les impressores a través d’una aplicació mòbil o des d’un ordinador amb internet, la qual cosa permet “connectar directament amb el sistema de l’empresa sense necessitat de fer servir targetes SD o un llapis de memòria per transferir l’arxiu dissenyat a la impressora”, segons Folguera. L’eina està pensada per a empreses especialitzades en els sectors de la indústria, l’educació i l’arquitectura, tot i que també ofereixen els seus serveis a proveïdors de serveis d’impressió que controlen grans parcs d’aquestes màquines.

INTECH3D va fundar-se l’any 2014 com una empresa destinada als serveis de consultoria, disseny, producció i manteniment en l’àmbit de la fabricació additiva, i en els darrers anys s’ha especialitzat en la tecnologia d’impressió en 3D. El projecte d’innovació desenvolupat juntament amb el centre GREiA de la UdL ha rebut un ajut de 27.000 euros en el marc del programa INNOTEC d’ACCIÓ (l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa).