Com analitzar una baixada sobtada de trànsit a la pàgina web?

Google publica informe per identificar les principals causes de la caiguda de visitants i corregir errors tècnics o d’ús de termes clau que afecten el posicionament

Categories:

Gemma Fontané

La indexació, la seguretat o els canvis en els algoritmes a Google poden fer caure el trànsit web
La indexació, la seguretat o els canvis en els algoritmes a Google poden fer caure el trànsit web | CC0

Passar de tenir una mitjana de més de 50.000 usuaris mensuals a una pàgina web, que poden suposar una gran quantitat de vendes, a tenir-ne menys de 1.000, pot significar un important canvi de captació d'usuaris. És a dir, una caiguda del trànsit web és sovint l’origen d’una davallada de les transaccions, els ingressos en línia i, per tant, d’una menor rendibilitat d’un negoci. I quan tot això passa, salten les alarmes. Com pot ser que de cop i volta no surti la pàgina a Google? Per què d'un dia per l'altre s’han reduit tant les vendes? Preguntes claus que tenen resposta.

Google coneix com d'habitual són aquestes situacions per als usuaris. Així, ha llançat aquest estiu un document que ajuda a saber què s'ha d'analitzar en cas de caiguda de visites i a través de quines eines.

Origen i anàlisi de la caiguda del trànsit web

Entre les principals causes de la reducció d’usuaris al lloc web, Google apunta a cinc punts principals.

  1. La indexació o el rastreig de la pàgina.
  2. Aspectes de seguretat web. Podem estar davant d’atacs que poden afectar la visibilitat del lloc.
  3. Males pràctiques o no complir les directrius de Google.
  4. Canvis en l'algoritme de Google, com ha passat aquest estiu de 2021 amb el Core Web Vitals, que ha fet canviar la posició al cercador de moltes webs en el rànquing.
  5. Canvis en els interessos de cerca dels usuaris, que poden variar en funció de la tendència o l'actualitat.

Per saber quina causa és la responsable de la caiguda del trànsit, hi ha diferents eines i pràctiques que es poden aplicar per resoldre-ho.

Una opció que hi ha per saber com és que les paraules claus han baixat tantes posicions a l'índex de Google és mitjançant l'informe de rendibilitat de Google Search Console. Comparant les paraules i les pàgines amb períodes anteriors, es poden utilitzar diferents filtres per saber quines paraules i pàgines empitjoren de posicions.

Font: denadal.cat

Així podem saber exactament quines pàgines i paraules es veuen més afectades, i diferenciar si és un problema tècnic o de contingut, entre altres.

Investigar tendències i estacionalitats

Un altre element que destaca Google al seu informe és la importància d’investigar les tendències globals del sector per conèixer possibles caigudes de trànsit web. Com en el cas del Tió de Nadal que mostràvem anteriorment a la imatge, hi ha productes que tenen estacionalitat i que tenen un pic de l'any amb més cerques i consultes que la resta.

Font: Google Trends


Aquesta estacionalitat pot provocar que l’entrada de visitants a un web variï molt de forma considerable i suposi un canvi en l'adquisició de trànsit i, per tant, de vendes.

Etiquetes