Com validar l’èxit d’un producte en una pàgina web en català?
Les paraules clau són un indicador per mesurar la demanda del mercat i per treballar el SEO en un lloc per posicionar-lo a Google
Categories:
"Si fem la pàgina web en anglès, arribarem a moltes més persones a través de Google". Segurament molts de nosaltres hem sentit alguna vegada a dir aquestes paraules, i és cert. Si escrivim en anglès, xinès, rus, castellà o qualsevol idioma parlat per milions de persones, arribarem a molta més gent que no si escrivim en català, per exemple. Tanmateix, més enllà de la importància d'escriure i preservar el català en entorns digitals, potser hi ha més gent del que ens pensem que busca el nostre producte o servei en línia la nostra llengua. I, per sort, en el món online, aquestes afirmacions les podem comprovar i validar a través d'eines digitals realitzant un estudi de paraules clau.
L'estudi de paraules clau
Entre les estratègies SEO (Search Engine Optimization), aquelles accions que tenen l'objectiu d'aconseguir la màxima visibilitat d'un web en els cercadors, hi ha una acció clau que cada vegada és més coneguda: l'estudi de paraules clau o keywords. Aquests mots són les intencions de cerca dels usuaris, és a dir, els principals termes mitjançant els quals els usuaris trobaran la nostra pàgina quan facin una consulta en qualsevol motor de cerca. Per exemple, en el cas d'una botiga de mobles, ens interessaria que algú que busca "cadires d'escriptori" o "taula de menjador", trobés el lloc web a través de Google quan introduís aquests termes al buscador.
Un estudi de paraules claus és la recerca que fem a través d'eines digitals per conèixer quantes persones busquen un producte o servei. Hi ha moltes solucions per fer aquest estudi, si bé és cert que en alguns casos, si aquesta recerca es fa amb idiomes que no són parlats en molts països com l'anglès o el castellà, pot donar resultats poc exactes o no tenir les dades suficients.
Si volem fer un estudi en català, hi ha eines gratuïtes que poden donar resultats precisos. Seria el cas del planificador de paraules claus de Google Ads. Aquesta eina permet saber quantes persones busquen una al cercador a Catalunya i en català a Catalunya de mitjana cada mes. Però no només això, també proporciona mots i idees relacionades, ofereix la tendència d'aquells termes i t'informa de quina és la competència a Google, en cas de voler fer publicitat.
Per exemple, en el cas de compra de ser una botiga de mobles observem els següents resultats:
Cada mes hi ha una mitjana de 880 persones que busquen el concepte "cadires menjador" o 210 usuaris que busquen "botiga de mobles" en català a Google. Així doncs, si volem obrir un negoci en un mercat, podem validar prèviament si hi ha aquesta necessitat online en català. Amb un estudi de paraules clau, doncs, podem comprovar si hi ha la necessitat i quina és de forma quantitativa. La consulta es pot fer sobre qualsevol producte en línia, per molt diferent que sigui:
La competència digital influeix en les oportunitats
És important destacar que els volums de cerques són molt diferents en català que en castellà. Mentre que la paraula clau "cadires menjador" té 880 cerques a Google Catalunya en català, si ho busquem en castellà, tot i que també a Catalunya, observem que té 18.000 cerques mensuals de mitjana. Aquí apareix un altre aspecte clau que també s'ha de tenir en compte per validar perquè pot ser interessant tenir un web en la llengua del territori més enllà de mirar només el total de volum de cerques mensuals: la competència.
El volum de cerques és molt més elevat en castellà. Però a través d'eines digitals analitzem que aquest fet és directament proporcional a la competència que té aquella paraula. En català hi ha menys cerques, però també menys competència, per tant, més oportunitats per posicionar-se a Google més ràpidament, seguint una estratègia de posicionament web.
En el cas de "mesa escritorio" hi ha una dificultat per posicionar aquella paraula a Google (KD) de 38 sobre 100, mentre que en català és de 12 sobre 100, segons indica SEMrush.
Així doncs, més enllà del volum mensual, hi haurà molts aspectes des d'un punt de vista SEO que haurem de tenir en compte. I és que tal com indica el mateix Google, un 15% de les cerques mundials són noves cada any, mai s'han realitzat prèviament. Així que tot i que aquests estudis de paraules clau et poden donar una idea i visió de la situació d'un producte o servei al món online, hi ha més factors com la tendència, l'actualitat, la competència o altres canals que també s'han de tenir en compte.