Com saber què és tendència a Google per crear campanyes virals?

Existeixen diverses eines digitals de diferents fonts per troba quins termes o converses generen més interacció a la xarxa i atrauen l’atenció dels usuaris

Categories:

Gemma Fontané

Google té diverses eines per conèixer la popularitat d'un terme o un tema
Google té diverses eines per conèixer la popularitat d'un terme o un tema | CC0

Els creadors de contingut, responsables de màrqueting o especialistes SEO moltes vegades es troben estancats a l'hora de decidir quina informació és millor publicar a la seva pàgina web i que pugui ser d'interès per als usuaris. Es busca generar la màxima interacció i, a poder ser, fer-se viral per arribar al nombre més gran de persones, i així donar a conèixer més marca dins el seu sector. Una de les estratègies més habituals que es poden trobar en els departaments de comunicació a les empreses o en agències de màrqueting és la creació de calendaris de continguts a partir d'estudis de paraules claus dels productes o serveis principals. Però, més enllà de posicionar als cercadors aquells termes més enfocats a la venda directa, també hi ha una altra opció eficient: conèixer què és tendència a Google per crear campanyes virals i impactants basades en l'actualitat.

Per obtenir aquesta informació i escollir els millors textos i vídeos del moment hi ha diverses eines digitals que ofereixen bons resultats.

Google Trends i Google Alerts

El gegant d'Internet ofereix les seves solucions per ajudar els usuaris a identificar què és tendència a la xarxa. Per una banda existeix Google Alerts, que permet monitorar temes diversos i rebre alertes al correu electrònic cada vegada que algú en parli. Per exemple, a una web de venda de tions de Nadal potser li interessa tenir avisos cada vegada que algú, sigui una revista o un mitjà, parli del seu producte o similars:

Imatge de denadal.cat


D'altra banda, tenim Google Trends també com a plataforma estrella per conèixer paraules i tòpics populars. Aquesta eina, de forma diària, t'informa de quins temes són tendència, sigui a escala global sigui per països. Unes tendències que es poden aprofitar per crear contingut viral a través del posicionament a Google, de xarxes socials o d'influenciadors.

Font: Google Trends

Tanmateix, en el cas de llengües com el català, que no tenen volums de cerca a Google tan elevat com l'anglès o altres idiomes més majoritaris, és difícil en alguns sectors trobar informació. Prenem com a model el món del futbol o els temes internacionals. En aquests dos casos, trobem fàcilment dades sobre l'evolució de l'interès que tenen els usuaris en català sobre aquestes dues àrees.

Font: Google Trends

Però si volem conèixer tendències d'aspectes més concrets com el sector industrial, en català potser no hi ha suficients dades. Consulta més informació sobre com comparar termes de cerca a Google Trends.

Altres eines digitals

No només Google ofereix dades per conèixer quins temes són tendències, hi ha altres propostes digitals internacionalment conegudes que permeten saber quins continguts estan tenint més interacció i s'estan fent més virals.

Una de les plataformes més utilitzades és BuzzSumo. Entre una multiplicitat de funcions, compta amb la possibilitat de conèixer quin contingut té millor rendiment a la xarxa. És a dir, permet identificar què s'està compartint més i què està generant més interacció.

Tornant a l'exemple del Barça, com podem comprovar a la imatge, l'eina ens diu quins continguts d'actualitat sobre el club s'estan compartint més. Així, si volem redactar un blog relacionat amb el nostre producte i el Barça, podrem saber què crida més l'atenció al públic en aquests moments.

Aquest exemple es pot aplicar a qualsevol sector. Si fóssim una empresa turística a la Costa Brava i volguéssim publicar una entrada al nostre blog o un missatge a les xarxes socials, podríem conèixer quins temes es parlen més a Google i en els mitjans actualment.

Com podem comprovar a la imatge, a 15 de juliol els temes més compartits en línia eren els relacionats amb taurons. Així que una idea seria escriure contingut per explicar la probabilitat o no de trobar aquests animals a la Costa Brava, què fer si passa, a qui preguntar o com saber si és segur banyar-te en una platja...

Finalment, una altra idea molt recomanable per seguir les tendències és estar sempre informat a través dels mitjans de comunicació del sector, així com a Twitter o a altres xarxes socials, per tenir analitzat quins temes poden acabar sent tendència a Google i poden ajudar a generar campanyes d'èxit al buscador.

Etiquetes