Manlleu acollirà la fabricació d’helicòpters pioners a Europa
Electro-Jet compra els terrenys de l’antiga General Cable i preveu produir una desena d’aeronaus a l’any a partir de 2026
Categories:
L’empresa Electro-Jet, fabricant de maquinària tèxtil, ha adquirit l’antiga planta de General Cable de Manlleu, fins ara propietat de Prysmian Group, per reorientar-la a la fabricació d’helicòpters. La companyia, amb seu a Gurb, fa anys que investiga la tecnologia d’aquestes aeronaus, i ara fa el pas definitiu cap a la producció d’un model de mida mitjana amb cinc places que actualment no es fabrica a Europa. Segons han informat en roda de premsa, la inversió inicial és d'entre 3 i 5 milions d'euros, però preveuen arribar als 30 milions si el negoci prospera.
Electro-Jet es troba en aquests moments preparant el prototip de l’aeronau que tenen previst fabricar, una actuació que tindrà una durada d’un any i mig, temps durant el qual Prysmina Group seguirà ocupant la planta en règim de lloguer amb el seu centre de recerca. Un cop finalitzat el disseny del model, aquest haurà de ser certificat a Alemanya, un procés que pot allargar-se fins als tres anys. Així doncs, la fabricació dels primers helicòpters no arrancarà fins d’aquí quatre o cinc anys. "Creiem que és una empresa de futur, amb una especialització concreta, dificultosa de legalitzar i hi ha molt poc fabricant i el mercat és mundial, principalment EUA, Austràlia i Sud-àfrica i en menor mesura Europa", ha remarcat el president d’Electro-Jet, Jordi Rovira.
Rovira: "Creiem que és una empresa de futur, amb una especialització concreta, amb molt poc fabricant un mercat mundial"
El model d’helicòpter que vol produir Electro-Jet és únic a Europa, atès que els altres dos fabricants que operen al continent s’especialitzen en aeronaus de gran i petita mida. La previsió de l’empresa és que la planta de Manlleu, de més de 100.000 m2, sigui capaç de produir 10 unitats anuals, amb l’esperança que s’arribi als 100 helicòpters a l’any a llarg termini. Pel que respecta a la plantilla, actualment es compta amb 12 professionals, però s’espera passar a la cinquantena quan comenci la fabricació, una xifra que es podria arribar a triplicar en funció dels resultats.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha afirmat que aquesta operació és "un acord que va en la línia de la recuperació econòmica, la transformació del teixit productiu i una gran notícia per les famílies de Manlleu, per Osona i pel conjunt del país". Per la seva banda, l’alcalde de la ciutat, Àlex Garrido, ha recordat que l'anunci del tancament de la planta va ser un "cop molt dur" per ser l'empresa amb més treballadors del municipi, però també ha celebrat l’acord amb Electro-Jet, de qui ha destacat la seva activitat "única" al país i amb "molt valor afegit".