5 consells per tenir unes vacances cibersegures

Diversificar els magatzems de dades, comptar amb tres còpies o tenir les actualitzacions al dia són pautes bàsiques per garantir la seguretat de les dades personals i corporatives

Redacció

Per marxar segur de vacances cal prendre unes certes mesures de ciberseguretat
Per marxar segur de vacances cal prendre unes certes mesures de ciberseguretat | TheHilaryClark / Pixabay

El teletreball ha posat a prova la seguretat de la xarxa en l’últim any i mig, i s’ha demostrat que els cibercriminals són capaços de trobar qualsevol escletxa si s’ho proposen. Durant l’estiu abaixem la guàrdia, especialment quan comença el període de vacances. Per tal de gaudir del descans sense patir cap risc, Semic enumera fins a cinc hàbits que es poden aplicar fàcilment per no comprometre la seguretat de les nostres dades a internet.

1. Assegurar els arxius imprescindibles

Revisa que tots els documents d’ús quotidià estan guardats al servidor. La programació de còpies de seguretat de manera periòdica assegurar que, davant qualsevol atac, sempre hi haurà una versió anterior preparada per ser restaurada i no perdre la informació. Per tant, si hi ha qualsevol indicident, en tornar tindràs els arxius allà on els has desat.

2. Diversificar els magatzems de dades

Hi ha una regla bàsica per tenir tot sota control: la norma 3-2-1 de còpies de seguretat. Aquesta consisteix a tenir almenys tres còpies, dues d’elles en formats o suports diferents, poden ser virtuals o físics, i una altra al CPD (centre de processament de dades) o en un suport offline que no estigui a les mateixes instal·lacions del CPD.

Hi ha una regla bàsica per tenir tot sota control: la norma 3-2-1 de còpies de seguretat

3. Actualitzacions al dia

No realitzar les actualitzacions del software que recomana el fabricant pot deixar una porta oberta a vulnerabilitats. Abans d’iniciar el període de vacances, revisa tots els avisos del sistema pendents i executa’ls. Si no ho fas en el moment de marxar, que sigui la primera tasca a executar el dia de retorn a la feina.

4. Reconèixer el ‘phishing’ i les apps malicioses

Cal estar a l’aguait de tots els missatges que arriben al correu. Si et trobes a la safata d’entrada amb un e-mail que demana un canvi de contrasenya urgent o un pagament a un proveïdor, no te’n refiïs. Encara que vingui d'un contacte conegut, es pot tractar d’una suplantació d'identitat. Comprova la direcció del remitent i, davant qualsevol dubte, no obris ni responguis el missatge.

Amb la descàrrega d’aplicacions s’han d’aplicar unes mesures similars. Descarrega-te-les només d’entorns de confiança, ja que les apps poden accedir a dades del telèfon, personals i, si uses el mateix dispositiu per accedir a documents de feina, també tindran a l’abast informació corporativa.

Si et trobes a la safata d’entrada amb un e-mail que demana un canvi de contrasenya urgent o un pagament a un proveïdor, no te’n refiïs

5. No accedeixis a les xarxes públiques

Connectar-se a la xarxa wifi pública de l’hotel o apartament és un clàssic. Si necessites consultar el correu corporatiu o documents de feina, fes-ho des de la connexió del telèfon i no entris a una xarxa oberta. Només es pot assumir el risc si es fa mitjançant una VPN, que ofereix una capa extra de seguretat.