Valve presenta Steam Deck, la consola portàtil per jugar jocs d’ordinador

La nova màquina incorpora una pantalla de 1200x800 píxels, executarà tots els títols disponibles a Steam i es llançarà aquest desembre

Categories:

Redacció

La Steam Deck podrà executar tots els jocs disponibles a Steam, així com aplicacions de tercers que l'usuari instal·li al dispositiu
La Steam Deck podrà executar tots els jocs disponibles a Steam, així com aplicacions de tercers que l'usuari instal·li al dispositiu | Valve

Valve ha anunciat la comercialització de Steam Deck, una consola portàtil pensada per jugar a videojocs d’ordinador. El dispositiu es llançarà el pròxim mes de desembre en tres models diferents i promet ser capaç d’executar “tots els jocs” disponibles a la seva plataforma Steam, el principal mercat de títols per a computadores que ja acumula més de 40.000 obres al seu catàleg.

La particularitat principal de la consola de Valve davant d’altres màquines portàtils és que és, en essència, un PC amb comandaments integrats. Això implica que no està limitat al software de la companyia, sinó que permet la instal·lació d’altres aplicacions compatibles, com poden ser les botigues digitals Epic Games Store, itch.io, Origin o uPlay. El sistema operatiu és SteamOS 3.0, una distribució basada en Linux i llançada el 2013 que ja s’ha utilitzat en altres components de hardware comercialitzats per l’empresa.

La Steam Deck incorpora una pantalla tàctil LCD de set polzades i compta amb una resolució de 1200x800 píxels, amb una relació d’aspecte de 16:10. La seva aparença recorda a la de la Nintendo Switch, consola amb la qual també comparteix la capacitat de connectar-se a la televisió o a un monitor a través d’un dock (tot i que, a diferència de la màquina japonesa, aquest aparell es vendrà per separat). La tecnologia interna ha estat desenvolupada per AMD, que ha dissenyat un processador personalitzat basat en el Zen 2 de vuit nuclis i una GPU RDNA 2.0. El dispositiu de Valve integra una memòria RAM de 16 GB i tindrà una autonomia de bateria d’entre dues i vuit d’hores, que variarà en funció dels jocs que s’executin.

El llançament de la consola està previst per aquest mateix desembre. La Steam Deck es comercialitzarà en tres models diferents, que variaran en qüestions d’espai d’emmagatzematge i velocitat d’execució de les aplicacions. La versió més assequible costarà 419 euros i integrarà un disc dur eMMC de 64 GB, mentre que els dos altres models funcionaran amb unitats d’estat sòlid (SSD) NVMe de 256 GB i 512 GB, i es podran adquirir per 549 euros i 679 euros respectivament. Amb tot, totes les màquines incorporen una ranura microSD per ampliar l’espai disponible amb targetes.

La història de Valve amb el ‘hardware’

Aquesta no és la primera vegada que Valve tracta d’entrar al mercat del hardware de videojocs. El seu primer intent es remunta fins al 2013, quan els creadors de Steam van anunciar la posada en marxa de les Steam Machines, uns dispositius a mig camí entre l’ordinador i la consola que van començar a comercialitzar-se el 2015 en diferents models. Aquestes noves màquines funcionaven amb la distribució SteamOS i venien acompanyades del Steam Controller, un comandament que també podia utilitzar-se des d’ordinadors. Amb tot, l’aposta de la companyia pel hardware no va tenir èxit comercial, i el 2017 Valve va anunciar l’abandonament del projecte el juliol de 2017.