La covid-19 tampoc impulsa el vot electrònic en la jornada d’eleccions

La desconfiança davant de l’ús de paperetes virtuals dificulta la implantació del sistema arreu d’Europa

Categories:

Redacció

França també va descartar la possibilitat del vot electrònic
França també va descartar la possibilitat del vot electrònic | Unsplash

La crisi per la covid-19 ha canviat aspectes tan importants com la feina, l'ensenyament o les consultes mèdiques, que es van tornar ser virtuals. No va passar el mateix amb les eleccions autonòmiques a Galícia i al País Basc, ajornades per al pròxim 12 de juliol. Una decisió presa per la falta d’un sistema de vot electrònic que faciliti la jornada electoral i que podria ajudar, en ple context de pandèmia pel coronavirus, el manteniment de les mesures de seguretat i distància social.

El debat del vot telemàtic ha estat sobre la taula, però el professor de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Francisco Lupiáñez-Villanueva assegura que en la situació actual, “implementar mesures urgents potser no és la millor opció”. “Totes les proves que fins ara s'han fet de sistemes de vot remot s'han aplicat sempre de manera esglaonada perquè els ciutadans puguin adquirir confiança. Implementar processos de vot per internet no és plug and play”, alerta.

Els dubtes que planteja el vot per internet no són una cosa exclusivament de l'Estat espanyol. De fet, Estònia és l'únic país de la Unió Europea que recorre a aquest sistema, i altres estats, com França, van fer proves en alguns dels seus territoris, però van acabar per no implantar-lo.

Inconvenients i avantatges del vot virtual

Dels diferents sistemes de vot remot, el vot per correu i el vot per internet són els més adequats per a una situació de pandèmia. Lupiáñez-Villanueva va analitzar tots aquests sistemes en el treball d'Open Evidence, de la qual n’és cofundador, per a la Comissió Europea: “No hi ha cap sistema perfecte. Una seguretat del 100% mai està garantida en cap sistema electoral. Els detractors del vot remot qüestionen la transparència o la possibilitat de manipular els resultats, però no veuen que en els altres sistemes tampoc no hi ha un risc zero”.

"Els detractors del vot remot qüestionen la transparència, però no veuen que en els altres sistemes tampoc hi ha un risc zero"

Entre els principals inconvenients del vot per internet, hi trobem que es duu a terme en un entorn no controlat i és difícil comprovar la identitat del ciutadà o que es vota lliurement. Es poden patir ciberatacs i tenir errors de programari, així com trobar casos de pèrdua, robatori o venda dels codis d’identificació. A més a més, hi podria haver una dependència de grans plataformes tecnològiques privades per gestionar tot el procés.

D’altra banda, el sistema ofereix l’avantatge de reduir el risc de contagi de la covid-19, facilitar el vot a persones amb problemes de salut, mobilitat o que es troben a l’estranger, i que no depèn del servei postal. A més a més, el cost de celebració de la jornada electoral podria ser inferior i tenir un recompte més senzill. També permetria celebrar més consultes com ja passa en el cas de Suïssa o com s'ha provat en els ajuntaments de Madrid i Barcelona.