La innovació en salut s’apodera del 4YFN

Anàlisi de sang en minuts, demanar un cafè amb els ulls o teràpia de realitat virtual són algunes de les propostes que les ‘start-ups’ presenten al saló de l’emprenedoria tecnològica

Categories:

RedaccióACN

RheoDx permet analitzar la sang només amb una gota
RheoDx permet analitzar la sang només amb una gota | RheoDx

La pandèmia ha provocat un esclat de propostes tecnològiques en salut els últims 18 mesos, així s’ha pogut palpar al 4YFN. Algunes de les innovacions presentades pels emprenedors que aquests dies visiten la fira se centren en l’ús de la realitat virtual i la intel·ligència artificial en patologies com els trastorns neurocognitius, com és el cas de Psicoterapia Vr. Aquesta companyia ha treballat braç a braç amb el servei de neonatologia de l’Hospital Clínic per dissenyar una expriència virtual que tracti els desordres com el control de l’impuls o la velocitat per processar la informació, que afecta el 19% de la població infantil.

La start-up s’ha especialitzat en el diagnòstic i el tractament del trastorn de l'espectre alcohòlic fetal (TEAF) amb un programa pilot anomenat Mental XR que permet veure com reacciona el pacient a un oferiment d'alcohol, per exemple. "Amb la nostra realitat virtual podem ajudar a tractar o donar eines al psicoterapeuta per generar canvis de conducta en aquestes persones", ha dit el fundador i conseller delegat, Luis Castillo.

Una altra proposta és la de RheoDx, nascuda el 2018 de la mà del programa The Collider de la Mobile World Capital. L’empresa emergent ha desenvolupat un dispositiu capaç de fer una anàlisi de sang amb només una gota i en tres minuts, mesurant la viscositat del fluid a través d'un xip amb sensors. El dispositiu s'incorpora després a una pantalla, que ofereix diferents interpretacions dels resultats i permet saber, per exemple, si la persona és anèmica, o si pot necessitar una diàlisi o una transfusió de sang. "Mirant la viscositat de la sang podem identificar diferents patologies d'un pacient", ha indicat el director de tecnologia de RheoDx, Josep Ferrer, que ha assenyalat que una de les principals innovacions de la seva solució és que "és capaç de fer una reologia amb només una gota de sang".

Entre les start-ups que han generat més atenció també es troba Irisbond. La seva proposta és una tecnologia que rastreja el moviment ocular i permet demanar un cafè amb els ulls. "És una tecnologia completament touchless", ha assegurat Eneko Sese, director comercial d'Irisbond. La tecnologia es pot aplicar a sectors diversos com la salut, a la indústria o al neuromàrqueting, i pot ajudar les persones amb mobilitat reduïda i dificultat en la parla comunicar-se o als treballadors d'una cadena de muntatge interactuar amb l'ordinador amb les mans ocupades.