La UE prepara un pla per blindar la ciberseguretat de les administracions

La Unitat Cibernètica Conjunta busca implementar un sistema de col·laboració i resposta ràpida entre els estats membres per protegir-se mútuament

Categories:

Redacció

La nova unitat coordinarà les administracions nacionals amb agències i firmes de seguretat del continent
La nova unitat coordinarà les administracions nacionals amb agències i firmes de seguretat del continent | Tumisu / Pixabay

Els atacs cibernètics a les administracions públiques han augmentat en els darrers mesos, com demostren l’atac al SEPE del passat mes de març o l’ofensiva contra el Ministeri de Treball de principis de juny. És en aquest context que la Unió Europea impulsarà la Unitat Cibernètica Conjunta, un nou pla d’actuació per combatre les amenaces a la ciberseguretat de les institucions dels estats membres.

L’objectiu d’aquesta nova unitat serà activar un mecanisme a través del qual les capitals nacionals puguin demanar ajuda als experts de la resta de nacions europees per tal de combatre en temps real les actuacions dels hackers, segons l’esborrany al qual ha accedit Politico. La nova unitat serà gestionada per l’Agència de Ciberseguretat de la Unió Europea (ENISA), que ocuparà noves oficines a Brussel·les, i s’espera que sigui capaç d’instaurar un sistema de resposta ràpida entre estats.

Una col·laboració publicoprivada

Una de les accions que contempla el nou programa és la creació d’una plataforma que posi en contacte als diferents agents involucrats en la seguretat cibernètica, com les divisions específiques dels cossos de policia, les agències i firmes de ciberseguretat, els diplomats o els serveis militars. Aquest servei buscarà l’execució de respostes coordinades i servirà per compartir recursos, així com preparar informes periòdics sobre riscos digitals i plans de resposta a crisis de seguretat.

Aquesta idea no és nova, atès que la Comissió Europea ja havia promès el 2019 la posada en marxa d’una unitat compartida orientada a combatre el crim virtual. Amb tot, la manca de competències de la UE en aquesta matèria i els dubtes dels estats a l’hora de cedir-ne el control han endarrerit la seva implementació. És per això que la Unitat Cibernètica Conjunta es presenta com una “recomanació” per als països, i no com una col·laboració forçada. Les previsions de la Unió Europea contemplen que la nova unitat estigui plenament operativa a finals de 2022 i que la indústria europea de ciberseguretat estigui involucrada en les seves operacions ja durant la primera meitat de 2023.