“Barcelona s’ha quedat ancorada en la transformació dels JJOO del 92”

L’autora de ‘Barcelona startup’, Mar Galtés, reclama donar visibilitat al sector emprenedor tecnològic per consolidar el canvi digital català

Aida Corón

Segons Galtés, Barcelona era ciutat tecnològica molt abans que en prengués consciència
Segons Galtés, Barcelona era ciutat tecnològica molt abans que en prengués consciència | Benjamín Gremler / Unsplash

La figura de la Barcelona com a hub tecnològic comença a escriure’s abans de l’arribada del segle XXI. Ja el 1999, en una conferència organitzada per la consultora PriceWaterhouseCoopers, el fundador del portal Olé i Terra, Josep Vallès, va parlar de la capital catalana com el Silicon Valley del sud d’Europa. La idea s’ha anat arrossegant fins als nostres dies, “però ni llavors ni ara en som plenament conscients”, ha explicat la periodista i assessora en comunicació Mar Galtés. “Barcelona s’ha quedat ancorada en el relat de la transformació dels Jocs Olímpics del 92. Hem passat dels JJOO a la Nissan i no veiem els models, com el tecnològic, que hi ha al mig”, ha lamentat en la presentació virtual del seu llibre Barcelona startup, organitzada pel 22@Network BCN.

I és que ja el 2000 Barcelona va ser el lloc escollit per a la celebració del primer congrés mundial d’internet. “Es va fer a l’Hotel Arts de Barcelona i van venir les empreses més punteres”, recorda Galtés, “no hi havia cap de local perquè no ens crèiem que poguéssim ser un lloc de referència per a aquests negocis”. Qui ho fa tangible, segons la seva opinió, és el Barcelona Tech City amb la seva fundació el 2013 i posterior creació del Pier 01 el 2016: “Un espai físic que consciencia del paper de les startups i fa veure que no és una cosa d’emprenedors freaks amb dessuadores, sinó que s’hi acosten les grans empreses i fa que es parli obertament de l’ecosistema tecnològic”.

Visibilitzar la “nova indústria”

Una de les dificultats del sector es troba en reconèixer l’àmbit digital com una indústria fonamental per a l’economia catalana. “La gent que produeix software està produint, però no té un epígraf. Dones d’alta una activitat tecnològica i no la pots reconèixer com a indústria”, ha lamentat la directora del 22@Network BCN, Isabel Sabadi. Com a moderadora de l’acte, i coneixedora del teixit emprenedor de la ciutat comtal, ha recordat que durant la pandèmia de la covid-19 el sector TIC ha estat el que menys llocs de feina ha destruït i ha demana que es faci valer aquesta capacitat de creixement.

"No és cosa d’emprenedors amb dessuadores, sinó que s’hi acosten les grans empreses i fa que es parli de l’ecosistema tecnològic"

En aquest sentit, Galtés ha posat en relleu que la societat encara té al davant el repte de posicionar aquesta “nova indústria” com a “ocupadora i transformadora de la ciutat”. “Cal agafar el paper de transformació social i demostrar que hi ha moltes eines digitals que impactaran en la manera de viure i de produir”, ha afegit.

Entre els exemples esmentats per l’autora del llibre es troba el sector biotecnològic, que ha copsat gran part del protagonisme amb la crisi sanitària pel coronavirus. Segons Galtés, Catalunya compta amb totes les peces per consolidar-lo perquè hi ha “startups, parcs científics i tecnològics, universitats, hospitals on posar en pràctica el coneixement i una indústria farmacèutica potent”. “Pot ser un sector molt fort, però cal preponderància pública a escala de recursos, donar visibilitat al seu paper social, i atraure gent que vulgui estudiar enginyeries biomèdiques i carreres relacionades”, ha reclamat.

Convergència d’interessos

Però que finalment Barcelona hagi pogut construir les bases per situar-se com a ciutat tecnològica és el resultat d’una feina de formiga feta per cadascun dels actors del sector. “Cadascú es va posar a treballar en la seva línia i al final tots s’han alineat de manera espontània”, afirma Galtés, qui esmenta el treball de Barcelona Activa des de la dècada dels 90 per fomentar l’emprenedoria i liderar la creació del primer fons públic per invertir en projectes, o el paper de la Generalitat en la creació del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (Cidem) amb la xarxa de trampolins tecnològics per traspassar el coneixement de les universitats a les empreses. “El treball individual de cadascú s’ha anat trobant i d’aquí ha resultat l’èxit que tenim”, ha conclòs, però també ha demanat més col·laboració pública i privada per abordar “la transformació de ciutat i país que determini el futur de Barcelona i Catalunya”.