CatCar, la plataforma digital que acosta l’origen de la Catalunya medieval a la ciutadania

El projecte vol divulgar la documentació històrica recollida durant gairebé un segle per l’IEC a través d’un joc didàctic per a tauletes

RedaccióACN

L'Albera és un dels vuit indrets al voltant dels quals s'ha dissenyat una ruta amb gimcana per divulgar sobre la Catalunya Carolíngia
L'Albera és un dels vuit indrets al voltant dels quals s'ha dissenyat una ruta amb gimcana per divulgar sobre la Catalunya Carolíngia | PMRMaeyaert (Wikimedia Commons)

Democratitzar l’accés a documentació històrica i acostar-la a les aules a través d’un tractament lúdic. Aquest és el doble objectiu del projecte CatCar, una plataforma virtual que recull per primera vegada la col·lecció Catalunya Carolínigia, formada per vuit toms de divuit volums recollits per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) des de 1926 que data l'origen de Catalunya fa 1.000 anys. La iniciativa, encara en desenvolupament, incorpora un joc didàctic per a tauletes i una ampliació mòbil amb itineraris.

Els documents digitalitzats són interpel·lats i permeten fer "moltes interpretacions", segons Daniel Piñol, membre del Grup de Recerca en Estudis Medievals d'Art, Història, Paleografia i Arqueologia (MAHPA) de la Universitat de Barcelona. El projecte reprodueix de manera fotogràfica la documentació de la Catalunya dels segles VIII, IX i X i posa a disposició de la ciutadania els 5.000 documents conservats en arxius europeus i dels Estats Units, 2.200 dels quals mantenen el seu format original, a més de comptar amb reproduccions cartogràfiques. "Podem buscar informació a través de diferents filtres i situar-la al mapa", destaca Piñol.

El projecte CatCar aglomera 5.000 documents històrics i els acosta a l'alumnat a través d'un joc per a tauletes i de rutes en forma de gimcana per vuit indrets catalans

El joc permet als alumnes descobrir espais medievals com un 'scriptorium' o un castell a partir de documents de l’època, zones en les quals hauran de resoldre diverses proves. Quant a l'aplicació per a telèfons intel·ligents, el projecte CatCar proposa vuit rutes situades a l’Albera, Barcelona, Elna, Gerri de la Sal, Girona, Sant Joan de les Abadesses, Sant Miquel de Cuixà i Vic/Roda de Ter, que consisteixen a visitar indrets on encara hi ha vestigis carolingis en un format de gimcana, resolent proves i enigmes.

Aymat Catafau, historiador de la Université de Perpignan Via Domitia, remarca el fet que, fins ara, la documentació era d'accés reservat als especialistes, amb un total de divuit volums de l'àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes). Els documents es conserven en arxius o biblioteques de Catalunya, d'Espanya, França i altres indrets d'Europa, i fins i tot dels Estats Units. El projecte CatCar té un pressupost de més de 700.000 euros i ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).