El Govern espanyol proposa la creació d’una moneda digital pública

La divisa estarà vinculada al futur euro digital i serà expedida pel Banc d’Espanya

Categories:

Redacció

El PSOE proposa estudiar la creació d'una moneda digital pública per tal de “recuperar el caràcter del diner com a bé públic”
El PSOE proposa estudiar la creació d'una moneda digital pública per tal de “recuperar el caràcter del diner com a bé públic” | ACN

El PSOE ha presentat aquest dilluns al Congrés dels Diputats una proposició no de llei per impulsar la creació d’una moneda digital pública o CBDC (Central Bank Digital Currency) lligada a l’euro digital en el qual està treballant la Unió Europea. La intenció de l’executiu espanyol és la de formar un grup d’estudis en col·laboració amb el Banc d’Espanya per tal d’avaluar la possible implementació d’aquesta divisa, amb la intenció d’oferir una major estabilitat financera i de “recuperar el caràcter del diner com a bé públic”.

La motivació d’aquesta proposta sorgeix de la desaparició progressiva del diner en efectiu com a mètode de pagament i de l’auge de les noves variants monetàries, entre les quals es troben les criptomonedes. El Partit Socialista ha defensat que l’entorn tecnològic actual permet la creació d’una moneda d’aquestes característiques, a més a més d’alertar sobre els perills que comportaria que tot el capital en circulació estigués en mans d’entitats bancàries privades. La nova divisa virtual permetria a la ciutadania tenir comptes oberts directament al Banc Central, la qual cosa planteja un “control directe de la quantitat de diner” de cada particular, segons defensen els socialistes.

La Unió Europea preveu presentar una primera proposta sobre el futurible euro digital aquest mateix 2021. La iniciativa del govern de Pedro Sánchez passa per una variant nacional d’aquesta moneda, que aniria lligada al seu valor, però que seria expedida pel Banc d’Espanya. La diferència principal entre les CBDC en les quals pensa la UE i les criptomonedes actuals és la seva vinculació al valor d’una moneda real, en aquest cas l’euro, una característica vital per tal d’evitar “l’elevada volatilitat” i “l’important impacte mediambiental” de les iniciatives privades, segons defensa el document de l’ens supranacional. Altres països com França, Regne Unit, els Estats Units o la Xina també estan treballant en propostes basades en una moneda digital pública nacional.