Intel·ligència artificial per potenciar el sector industrial

Empreses emergents catalanes desenvolupen algoritmes especialitzats en l’anàlisi de dades o l’optimització de rutes logístiques

Categories:

Redacció

Zerintia, Prenomics i Hedyla són les tres empreses guanyadores de l’Industry Startup Forum d'enguany
Zerintia, Prenomics i Hedyla són les tres empreses guanyadores de l’Industry Startup Forum d'enguany | Cedida

Les aplicacions de la intel·ligència artificial al món industrial cobreixen les múltiples fases del procés productiu, des de l’anàlisi de dades o la detecció d’errors en la línia de producció fins als processos logístics o atenció al client. El mercat està ple d’oportunitats per innovar a partir d’aquesta tecnologia, i així ho demostren Prenomics i Hedyla, dues de les tres guanyadores de la cinquena edició de l’Industry Startup Forum organitzat enguany per Advanced Factories, un programa en què s’han presentat fins a 137 empreses emergents centrades en la innovació.

Prenomics és una start-up nascuda el 2018 especialitzada en l’anàlisi de dades a través d’algoritmes predictius de collita pròpia. Els seus serveis abracen des de la consultoria i la identificació del valor de les dades que emmagatzema una empresa a la implementació directa de les tecnologies. Per la seva banda, Hedyla ha desenvolupat un software que empra la intel·ligència artificial per reduir fins a un 30% el temps invertit en rutes logístiques. El programari, que està disponible en forma d’aplicació mòbil i plataforma web, està pensat per a operadors logístics, cadenes de supermercats i empreses de distribució d'aliments i begudes.

La tercera guanyadora de l’Industry Startup Forum ha estat Zerintia, una companyia centrada en el desenvolupament de software basat en tecnologies wearable, en l’Internet de les Coses i en Realitat Augmentada. Els àmbits d’actuació de la start-up són el sector industrial i el de la salut, i la seva tecnologia va ser utilitzada en la primera operació teleassistida amb 5G de la història, realitzada en el Mobile World Congress de 2019.

La innovació, factor diferencial durant la pandèmia

“En el darrer any hem vist com les empreses que han adoptat més tecnologia han estat molt més resilients a la crisi generada per la covid-19”, ha assegurat el president de La Salle Technova, Josep M. Piqué, qui creu que “la pandèmia ens ha fet adonar-nos encara més de la revolució 4.0 que estàvem vivint en els últims anys i de com les grans corporacions necessiten fonts d’innovació disruptiva que vénen de les start-ups per a oferir noves propostes de valor”.