Europa aposta pel moneder digital

La Comissió Europea prepara una aplicació que agruparà els documents d’identitat més rellevants i permetrà fer pagaments i gestionar contrasenyes

RedaccióACN

Europa aposta pel moneder digital
Europa aposta pel moneder digital | EBS (ACN)

La Identitat Digital Europea és el nou document que proposa la Comissió Europea, un moneder digital que permetrà als ciutadans del territori agrupar informació de rellevància com el document d’identitat, el carnet de conduir, el número de compte bancari o receptes mèdiques en una única aplicació oficial. La voluntat de Brussel·les és que aquesta app permeti efectuar pagaments, administrar contrasenyes i interactuar amb serveis públics i privats amb el seu telèfon mòbil des de qualsevol dels 27 països de la UE.

"La Identitat Digital Europea permetrà fer a qualsevol estat membre el que fem al nostre país sense cap cost addicional i menys obstacles, sigui llogar un pis o obrir un compte bancari des de fora del nostre país, i fer-ho de manera que sigui segur i transparent", ha expressat la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, en la presentació de la proposta. Entre els serveis que contempla que es puguin realitzar amb el nou moneder virtual es troben la declaració d’impostos, la inscripció a universitats, la demanda de préstecs o el lloguer d’un pis fora del país en què es resideix, entre altres.

Una de les motivacions d’aquesta nova aplicació és la de lluitar contra els dubtes que generen els moneders virtuals que ja es troben al mercat, impulsats per empreses privades, quant a privacitat i gestió de dades personals. En aquest sentit, la proposta remarca que els usuaris tindran la potestat plena de la seva informació personal, atès que podran decidir quines dades comparteixen amb tercers. "Els ciutadans tindran en tot moment ple control de les dades que comparteixen", subratlla el document.

La Comissió Europea ha instat als estats membres a treballar en el disseny i les característiques tècniques d’aquest nou document d’aquí a setembre de 2022, de manera que a l’octubre de l’any que ve ja es puguin començar a realitzar proves pilot. La intenció és que l‘aplicació interactuï amb els sistemes ja existents desenvolupats per alguns estats membre i sigui capaç d’unificar totes les iniciatives europees per digitalitzar la informació personal.