L’esport nàutic s’electrifica gràcies a una ‘start-up’ catalana
La barcelonesa eSea llança al mercat el primer propulsor elèctric portàtil per a embarcacions lleugeres
Categories:
La start-up barcelonesa eSea Technology ha iniciat la comercialització del primer propulsor elèctric portàtil i acoblable a qualsevol embarcació lleugera per a la pràctica d'esports nàutics, com caiac o paddle surf. La filosofia del dispositiu és la mateixa que la d’una bicicleta elèctrica, on un petit motor acompanya la pedalada. En el cas d'eSea, el sistema de propulsió aquàtic permet a l'usuari donar a l'embarcació una embranzida addicional mentre es rema, ja sigui com a assistent de la navegació o com a propulsor principal per recórrer petites distàncies.
"És com practicar un esport diferent", afirma el director comercial d’eSea, Fran Martín, qui considera que la seva proposta augmenta l’accessibilitat de l’esport aquàtic a la ciutadania perquè permet experimentar-lo "independentment de la tècnica o forma física". Precisament aquesta rebaixa de les fronteres d’accés en la pràctica nàutica converteix la seva eina en una bona alternativa per a l’aprenentatge en escoles i clubs. Aquesta característica és reforçada pel fet que eSea permet a l’usuari “reaccionar davant qualsevol contratemps al mar", així com realitzar un "retorn ràpid a terra" si fos necessari, segons els seus creadors, raó per la qual implica un reforç de seguretat.
El propulsor elèctric eSea pesa menys de tres quilos, es pot instal·lar "a qualsevol cosa que floti" i no modificarà el comportament de l'embarcació
Una de les principals característiques que destaquen els seus impulsors, més enllà dels aspectes tècnics, és la versatilitat i polivalència del producte. L'eSea es pot instal·lar "a qualsevol cosa que floti", ja que està pensat per poder-se acoblar a qualsevol embarcació lleugera independentment del fabricant o tipus d'embarcació. El dispositiu és un click & go de fàcil instal·lació i el seu pes, per sota dels tres quilos, fa que no suposi una càrrega addicional a l'embarcació on s'instal·li quan no està activat. "No és un element que modificarà el comportament de l'embarcació", asseguren Fran Martín i Iñigo Barrón, conseller delegat de la marca.
L’empresa eSea Technology neix el 2019, malgrat que els seus impulsors porten ja més de sis anys treballant-hi, havent desenvolupat fins a 37 prototips del propulsor. Els darrers mesos han servit a la start-up per concloure totes les fases de disseny i implantació, i actualment es troba en fase de llançament a través sobretot de clubs esportius i escoles de nàutica. Excepte les bateries, que provenen de països de l’Àsia Oriental, la gran majoria de les fases de disseny i producció d’eSea són catalanes: les bateries es munten a Rubí, l’electrònica es manufactura a l’Hospitalet de Llobregat, l’enginyeria té el segell del Papiol i la injecció del plàstic s’executa a Sabadell.