Més de 80 entitats pressionen a favor de l’Hermitage al Port de Barcelona

L’Ajuntament es planteja instal·lar un centre d’innovació urbana en els terrenys reservats a la sucursal del museu rus

Categories:

Redacció

L'edifici planejat per acollir l'Hermitage Barcelona ha estat dissenyat per l'arquitecte japonès Toyo Ito
L'edifici planejat per acollir l'Hermitage Barcelona ha estat dissenyat per l'arquitecte japonès Toyo Ito | Cedida

Més de 80 entitats han signat aquest dilluns el manifest Més Cultura per a Barcelona a favor de la instal·lació de la sucursal del Museu Hermitage a la capital catalana. Aquest projecte urbanístic, en negociacions des de 2012, ha encadenat diversos retardaments i replantejaments, fins al punt que l’Ajuntament de Barcelona planeja utilitzar els terrenys reservats per la pinacoteca russa per construir un edifici-far que aculli l’European Urban Tech, un nou hub d’innovació urbana impulsat per Barcelona Tech City, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC).

El moviment Més Cultura per a Barcelona agrupa una gran varietat d’organitzacions, des de diverses associacions veïnals de barris com la Barceloneta o la Vila Olímpica fins a Ateneus, entitats culturals, institucions educatives i agrupacions de comerciants. El comunicat afirma que l’Hermitage “és un projecte innovador, ambiciós, diferent, que ens aporta oportunitats i noves sinergies. Un projecte que, tossudament, persevera en l’intent d’arrelar a casa nostra, com un pont de llarg recorregut entre Barcelona i Sant Petersburg”, a més a més de subratllar els “beneficis culturals, socials, econòmics” de la iniciativa.

El Port de Barcelona ha impulsat una aliança entre l'Hermitage i el Gran Teatre del Liceu per potenciar l'aspecte cultural del projecte

La pressió ciutadana arriba dos dies abans que el Port de Barcelona doni llum verda al projecte, tal com va anunciar a través de nota de premsa el passat dissabte. En el comunicat de l’entitat portuària s’informa també sobre la posada en marxa d’una aliança entre el Museu Hermitage i el Gran Teatre del Liceu, amb la intenció que la institució cultural pugui utilitzar els espais de la pinacoteca per dur a terme activitats artístiques, socials i formatives. “La col·laboració que estem promovent entre l’Hermitage i el Liceu està totalment alineada amb la intenció del Port de Barcelona de facilitar el desenvolupament d’un projecte cultural de gran interès per a la ciutat, un projecte enriquidor i generador de llocs de treball que manté el seu compromís d’inversió”, assevera en el comunicat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa.

Amb tot, la decisió sobre el projecte segueix en mans de l’Ajuntament de Barcelona, que si bé va aprovar el pla parcial el 2018, ha de corroborar el seu suport signant el conveni amb el Port de Barcelona i atorgar la llicència d’obres per a construir l’edifici. Aquesta autorització havia d’arribar el passat 28 d’abril, però el consistori va decidir ajornar un mes la decisió per a reconsiderar les condicions. És en aquest context on apareix l’alternativa de l’European Urban Tech, tot i que es tracta d’una iniciativa no necessàriament incompatible amb el museu rus, tal com explicava el president de l’IAAC, Xavier Marcet, al Diari Ara: “El Barcelona Urban Tech no s’ha fet ad hoc per a l’espai de l’Hermitage, podria anar al Morrot o a qualsevol zona que ens ofereixin; la zona portuària i la ciutat són molt grans”.