La innovació urbana pren el lloc a l’Hermitage a Barcelona

Les noves instal·lacions acollirien un ‘hub’ del sector i un centre de mobilitat europeu

Categories:

RedaccióACN

El projecte actual de l'Hermitage a Barcelona, dissenyat per l'arquitecte Toyo Ito, podria ser substituït per l'European Urban Tech
El projecte actual de l'Hermitage a Barcelona, dissenyat per l'arquitecte Toyo Ito, podria ser substituït per l'European Urban Tech | Cedida

European Urban Tech és el nom del centre dedicat a la innovació urbana en què s’està treballant perquè ocupi el solar de Barcelona reservat inicialment per la nova franquícia del museu Hermitage a la ciutat. Així ho ha avançat el Diari Ara, que afirma que el pla per a desenvolupar un equipament centrat en la transformació tecnològica i ecològica de les ciutats ha guanyat pes davant del bloqueig en les negociacions entre l’Ajuntament de Barcelona, l’Autoritat Portuària i els promotors de la pinacoteca russa.

La nova proposta es presenta com un projecte amb tres potes bàsiques: actuar com a seu del hub d’innovació urbana impulsat per Barcelona Tech City, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’Institut d’Arquitectura avançada de Catalunya (IAAC); acollir el centre dedicat a la mobilitat de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) de la UE, i generar activitat econòmica i ocupació entre les empreses del sector. La intenció dels seus promotors és aixecar un edifici-far anomenat Edifici Trencaones, que tindria un volum de 16.000 m2 i s’ubicaria a la Nova Bocana, segons l’Ara.

Això no obstant, l’European Urban Tech no deixa de ser un projecte paral·lel i independent a la instal·lació de l’Hermitage a Barcelona, i no són necessàriament incompatibles. “El Barcelona Urban Tech no s’ha fet ad hoc per a l’espai de l’Hermitage, podria anar al Morrot o a qualsevol zona que ens ofereixin; la zona portuària i la ciutat són molt grans”, ha declarat el president de l’IAAC, Xavier Marcet, al diari.

Nou anys de negociacions infructuoses

El projecte per instal·lar una sucursal del museu Hermitage a Barcelona neix el 2012, any en què l’aleshores conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va firmar un acord de col·laboració amb el museu instal·lat al Palau d’Hivern de Sant Petersburg. Després d’anys de negociacions, el 2016 es va anunciar que la seu de la pinacoteca russa a la ciutat comtal s’instal·laria a uns terrenys propietat del Port de Barcelona propers a l’Hotel W i s’inauguraria el 2019. Amb tot, l’oposició d’associacions veïnals i de l’Ajuntament va portar a un replantejament del projecte, aquest cop amb la intenció d’inaugurar el museu a la tardor de 2022 i amb un edifici dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito. L’Ajuntament havia d’anunciar el passat 28 d’abril a l’Autoritat Portuària si finalment autoritzava l’ús dels terrenys per a l’Hermitage, però l’executiu va prendre la decisió de retirar aquest punt de l’ordre del dia per donar-se un mes addicional de marge per arribar a un acord.