El 5G arriba a la Catalunya Central per fer més competitives les empreses

La nova àrea dedicada a la tecnologia mòbil buscarà casos d’ús en els sectors agroalimentari, la indústria 4.0, els drons i l’habitabilitat rural per incrementar la cohesió al territori

Categories:

RedaccióACN

L'Àrea 5G de la Catalunya Central és la cinquena que s'instal·la al territori
L'Àrea 5G de la Catalunya Central és la cinquena que s'instal·la al territori | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

La Catalunya Central ha posat en marxa una nova Àrea 5G per implantar la tecnologia mòbil, fer les empreses més competitives i incrementar la cohesió al territori. La infraestructura es desplegarà a Osona, Moianès, Berguedà i Bages i se centrarà en sectors com l'agroalimentari, la indústria 4.0, els drons i l'habitabilitat rural per combatre el despoblament. L’espai és el cinquè que s’implanta a Catalunya, després de presentar el de les Terres de l’Ebre, Ponent, Penedès i Camp de Tarragona.

L’activitat començarà aquest mes de maig amb jornades de coworking entre empreses, institucions públiques i centres de recerca per decidir quins són els casos d'ús que poden generar oportunitats amb l'ús de 5G i definir projectes concrets. Un cop identificades, es treballarà amb les operadores per accelerar-ne el desplegament mentre s’avança perquè la fibra també arribi al territori. 

El diputat president de l'Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany, ha destacat la importància de "sumar" esforços entre els territoris per acabar essent "més potents" i ha remarcat que, a més de guanyar en competitivitat, també es millorarà la cohesió territorial i social. D'altra banda, també ha afirmat que "cal estar preparats" i fer el salt a la digitalització per quan arribin noves crisis en sectors potents a la demarcació, com ara l'agroalimentari.

El nou paradigma sorgit amb la covid-19

La pandèmia ha demostrat que la tecnologia genera noves oportunitats laborals i afavoreix el repoblament en zones rurals i ha posat l'exemple de Gósol. Un municipi que fa dos anys estava a punt de tancar l'escola i que ara, gràcies a l'economia digital i el teletreball, té 26 alumnes.

Segons el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, JordiPuigneró, la tecnologia 5G és una oportunitat també per al reequilibri territorial. "Si Barcelona és la capital mundial del mòbil, els municipis seran la capital en aquesta revolució digital al nostre país" ha dit. Per això, però, cal "no perdre el tren del progrés del segle XXI" i aconseguir unes infraestructures per "moure megabits" i garantir la connectivitat a tot el territori.

L’Àrea 5G de la Catalunya Central està impulsada per la Generalitat amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic i Creacció .

Etiquetes