57 MEUR més per estendre la fibra òptica a Catalunya

La Generalitat invertirà un total de 70,5 milions d’euros entre 2020 i 2021 per al desplegament de la xarxa

Redacció

| ACN

La Generalitat invertirà 57 milions d’euros fins al 2021 per estendre la xarxa de fibra òptica de nova generació a Catalunya. Així ho ha anunciat a la sessió plenària del Pacte Nacional per la Societat Digital, presidida pel conseller de Polítiques Digitals i Adminisració Pública, Jordi Puigneró, on s’ha assenyalat que la nova quantia se suma als 13,5 milions d’euros que ja s’estan executant per connectar les capitals de comarca. D’aquesta manera, la partida total ascendeix a 70,5 milions d’euros fins al pròxim any.

El conseller Puigneró ha anunciat que, una vegada en marxa ja les obres per connectar totes les capitals de comarca, és l’hora de “construir plegats la Catalunya del segle XXI per garantir la reactivació econòmica i les oportunitats, des del territori”.

Administració digital a tot el territori

A la trobada també s’han establert els ojectius estratègics per al 2021, entre els quals hi ha l’acord d’impulsar les mesures organitzatives i econòmiques necessàries per desplegar un model d’administració digital a les administracions públiques catalanes sota el lideratge i coordinació del consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) i les quatre diputacions.

Impulsar l’administració digital i desplegar un model de ciberseguretat a l’àmbit local són dos dels nous reptes

Així mateix, s’ha arribat al compromís de desplegar un model de ciberseguretat per als ens locals mitjançant l’establiment de mesures, eines i models de coordinació operativa entre les administracions públiques catalanes i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Recuperació econòmica i social

El Govern de la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i Localret van signar el 24 d’octubre de 2016 el Pacte Nacional per a la Societat Digital amb l’objectiu d’unir esforços i sumar sinergies i recursos per donar resposta als nous reptes que plantejava una societat connectada i amb noves demandes i necessitats.

La covid-19 ha mostrat la necessitat de dissenyar una nova estratègia per impulsar novament el Pacte i convertir-lo en una eina de la recuperació econòmica i social. Així, el nou PNSD incorporarà dos  àmbits d’actuació als ja existents: ‘Societat Digital’, per capacitar i apoderar digitalment la ciutadania i ‘Grans Ciutats’, per abordar les actuacions del PNSD des de la complexitat urbana de les ciutats.

També afegeix dous nous reptes als 10 originals (‘Assolir un país cibersegur’ i ‘Vetllar per la reducció de la bretxa digital’); estableix la coordinació dels reptes i iniciatives del PNSD amb les estratègies digitals de la Generalitat de Catalunya (SmartCatalonia - Intel·ligència Artificial - 5G – Blockchain - Ciutadania Digital - Administració Digital – Ciberseguretat) i augmenta en 185 milions d’euros, fins als 785 milions d’euros el pressupost total estimat per a la seva execució.