Totes les comarques catalanes tindran fibra òptica aquest estiu

La pandèmia provoca una acceleració del desplegament de la infraestructura per evitar el col·lapse

ACN

Cablejat de fibra òptica al Pallars Sobirà, a Llavorsí a la C-13
Cablejat de fibra òptica al Pallars Sobirà, a Llavorsí a la C-13 | ACN

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anunciat que totes les comarques catalanes estaran connectades amb fibra òptica aquest estiu. L’acció és el resultat de l’acceleració del desplegament de la xarxa per evitar el col·lapse d’internet. Segons ha afirmat el conseller  al debat monogràfic del Parlament sobre la gestió que ha fet el Govern de la crisi de la covid-19, el Departament de Polítiques Digitals ha treballat “intensament” perquè les xarxes del país “aguantessin” i perquè no s'aturessin ni la Generalitat ni l'economia del país.

En els mesos més durs de la pandèmia, es van retallat els terminis per complir el pla d’extensió de la infraestructura i es va marcar com a objectiu portar-la a totes les capitals de comarca i assolir la totalitat dels pobles de més de 50 habitants abans del 2023.

Mesures mantenir l’activitat

Puigneró ha quantificat en un 80% l’augment del trànsit de dades a la xarxa, amb puntes del 300%. També ha explicat, en aquest sentit, que els primers dies de la pandèmia molta gent es va “polir” els paquets de dades de les seves companyies, per la qual cosa, la Generalitat hi va parlar per evitar que ningú es quedés sense internet ni que rebés “una factura de les que fan por”.

La Generalitat ha accelerat la implantació del teletreball entre els seus treballadors

Pel que fa al Govern, Puigneró ha explicat que la pandèmia ha servit per donar un impuls al teletreball, que el seu Departament ja preparava i ja havia implantat en tres departaments més. Ha admès, però, que estendre'ls a la resta ha estat “un repte” i ha detallat que s'han distribuït 150 ordinadors portàtils cada dia a funcionaris perquè poguessin treballar des de casa.

Finalment, pel que fa a l'economia, el conseller de Polítiques Digitals ha recordat, entre d'altres, que s'ha treballat per garantir la continuïtat del Mobile World Congress a Barcelona, després que s'hagués de suspendre l'edició d'aquest any per la covid-19.