Catalunya supera les 1.700 ‘start-ups’ el 2020

Un informe d’ACCIÓ revela que l’ecosistema d’empreses emergents creix un 60% en cinc anys

Redacció

El nombre d'empreses emergents a Catalunya ha crescut un 13,5% respecte al 2019
El nombre d'empreses emergents a Catalunya ha crescut un 13,5% respecte al 2019 | Cadeau Maestro (Pexels)

Catalunya ja compta amb 1.708 start-ups al seu territori, que entre totes ocupen a més 17.500 persones. Aquestes són les dades que recull el nou informe de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) després d’elaborar una anàlisi del Barcelona & Catalonia Hub 2020, un directori que recull les empreses assentades al Principat que no arriben als 10 anys de vida i compten amb un model de negoci repetible, escalable i aplicable a entorns globals.

Les empreses emergents catalanes han crescut un 13,5% respecte al 2019, tot i que des d’ACCIÓ agafen amb pinces aquesta dada, atès que algunes de les companyies localitzades poden haver-se creat amb anterioritat i haver estat incloses al directori més tard. Això no obstant, les dades actuals suposen un creixement del 60% en cinc anys, si les comparem amb les xifres del Barcelona & Catalonia Hub del 2016. Destaca també el fet que la pandèmia no ha suposat un obstacle per l’èxit empresarial d’aquestes organitzacions: el sondeig que inclou l’informe revela que el 85% de les empreses esperen una millora dels seus resultats econòmics el 2021, pel 9% que creu que es mantindran en la mateixa línia que el 2020 i el 6% que preveu haver de reduir facturació, plantilla o tancar l’empresa.

L'ecosistema d'empreses emergents a Catalunya ha crescut un 60% en cinc anys, superant les 1700 empreses el 2020

El document remarca especialment el component internacional de les start-ups catalanes, i és que fins a un 26% dels treballadors i un 20% dels fundadors d’aquestes companyies són estrangers. Concretament, el 47% dels treballadors no nacionals provenen de l’Europa occidental i el 27% de l’Amèrica del Sud, i s’especialitzen sobretot en tecnologia (27%), vendes (23%) i operacions (17%). Per la seva banda, gairebé la meitat dels fundadors de les empreses, un 45%, ja tenia experiència prèvia en la creació de start-ups.

Les TIC, sector líder en l’ecosistema català de ‘start-ups’

D’entre tots els sectors als quals es dediquen les empreses emergents, les tecnologies de la informació és el més popular, acumulant fins al 22% del total de companyies. L’informe agrupa sota aquesta categoria totes aquelles start-ups centrades en telecomunicacions, negoci i productivitat, hardware i telefonia mòbil. L’oci és la segona indústria més triada (21%) per les empreses catalanes, dins del qual s’inclouen les propostes en xarxes socials i els videojocs, entre altres. Per la seva banda, la salut tanca el podi ocupant a un 17% de les start-ups. Malgrat no tenir un volum tan extensiu com les TIC, altres aplicacions de la tecnologia com les foodtech (6%), les fintech (5%) o les edtech (3%) també tenen el seu espai dins l’ecosistema català.

En qualsevol cas, l’estudi d’ACCIÓ deixa clara l’estreta relació entre les empreses emergents i la tecnologia, especialment si ens fixem en la indústria 4.0. Malgrat que les TIC són les aplicacions més emprades per les start-ups catalanes (una de cada cinc companyies les utilitzen en la seva activitat laboral), el global d’innovacions vinculades a la indústria 4.0. són aprofitades per més del 66,5% de les empreses, entre les quals destaquen el big data (13%), el cloud computing (13%) i la intel·ligència artificial (11%).

Dues terceres parts de les 'start-ups' de Catalunya treballen amb tecnologies 4.0.
Dues terceres parts de les 'start-ups' de Catalunya treballen amb tecnologies 4.0. | Font: ACCIÓ

Barcelona, un pol per a ‘start-ups’

L’informe d’Acció també recull la rellevància de la capital catalana en l’entorn empresarial europeu a través de la seva capacitat per captar finançament. I és que en els darrers cinc anys, Barcelona ha aconseguit recaptar més de 2.800 milions d’euros d’inversió en start-ups, consolidant-se d’aquesta manera com al tercer hub de la Unió Europea, només per darrere de París i Berlín. De fet, en aquest període de temps la ciutat comtal ha aconseguit realitzar més de 1.000 rondes de finançament.

Aquesta és una de les qualitats que eleva Barcelona com una de les ciutats més populars a l’hora d’establir una empresa emergent. El document recull la classificació de Startup Blink, un mapa global de start-ups que situa Barcelona com a quart hub de la Unió Europea, superada per Berlín, París i Amsterdam. Una posició que escala fins a la segona plaça (tercera comptant Londres) si consultem l’informe de Startup Heatmap Europe.