Volta Trucks vol instal·lar-se a les plantes de Nissan per a produir un camió elèctric

Cap dels 17 projectes que han passat el filtre per a ocupar l’espai de l’automobilística és un fabricant de bateries elèctriques

Categories:

RedaccióACN

El Volta Zero, el camió elèctric que Volta Trucks vol fabricar a les plantes de Nissan, en una demostració pels carrers de Madrid
El Volta Zero, el camió elèctric que Volta Trucks vol fabricar a les plantes de Nissan, en una demostració pels carrers de Madrid | Cedida

Volta Trucks, fabricant especialitzat en vehicles comercials, ha confirmat aquest dijous l’interès per instal·lar-se a les plantes de la Zona Franca que Nissan alliberarà aquest any per a fabricar un nou camió elèctric. L’empresa està exhibint aquests dies el Volta Zero, el model en qüestió, per diversos indrets de l’Estat, i serà a Barcelona del 26 d’abril al 6 de maig.

El director de Tecnologia de Volta Trucks, Kjell Waloen, considera "interessant" l'opció espanyola perquè "per a les ciutats del sud d'Europa la descarbonització de vehicles comercials és una prioritat cada cop més rellevant". Amb tot, la capital catalana no és l’única opció que contemplen des de la companyia, ja que també estan estudiant altres instal·lacions d’Europa i del Regne Unit.

El Volta Zero és un vehicle de 16 tones totalment elèctric dissenyat per a la distribució de càrrega en entorns urbans. Té una autonomia d'entre 150 i 200 quilòmetres i l'empresa calcula que el 2025 haurà permès estalviar prop d'1,2 milions de tones de CO2. El primer prototip del camió es va revelar el setembre de 2020, i s’espera que els primers encàrrecs puguin ser entregats als clients a finals de 2021.

17 projectes per la planta de Nissan, però cap fabricant de bateries elèctriques

L’objectiu inicial per a reindustrialitzar les plantes de Nissan de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca era la instal·lació d’una fàbrica de bateries elèctriques, però, ara per ara, cap dels 17 projectes que han passat el primer filtre de l’automobilística encaixen amb aquest perfil. D’acord amb el comunicat que Nissan i els executius espanyol i català van fer públic aquest dimecres, les 13 empreses que han participat en el procés són fabricants de vehicles elèctrics o integrants d'un hub d'electromobilitat.

Les 13 empreses que han passat el primer filtre de Nissan són fabricants de vehicles elèctrics o integrants d'un 'hub' d'electromobilitat

Això no obstant, no es descarta encara la inclusió d’un projecte de fabricació de bateries elèctriques, ja que la mesa serà “flexible” amb nous inversors malgrat que el termini oficial per presentar candidatures acabés el passat 31 de març. Segons el comitè d'empresa, la mesa ha rebut 41 projectes, dels quals tres han renunciat, 13 no han avançat i vuit estan pendents d'enviar informació per ser considerats. Un dels que sí que ha complert tots els tràmits és el fabricant suec de camions elèctrics Inzile, que va anunciar fa dos mesos que tenia intenció de produir 5.000 vehicles a Barcelona.

Després d'una primera avaluació de les propostes per part de l'assessor tècnic, KPMG, a partir de l'1 de juny, la comissió de treball seleccionarà els projectes que compleixin els requisits i, durant el mes de juliol, els inversors seleccionats hauran de presentar les seves ofertes vinculants. Serà llavors quan la mesa farà la tria final i només els projectes escollits entraran en la fase de negociació que s'allargarà fins a l'octubre.