La Viquipèdia crea una API de pagament per a empreses tecnològiques

Wikimedia Enterprise entrarà en funcionament a partir de l’abril de 2021

Redacció

La Viquipèdia llança una API de pagament pensada per a grans corporacions
La Viquipèdia llança una API de pagament pensada per a grans corporacions

La Viquipèdia ha presentat Wikimedia Enterprise, una interfície de programació d’aplicacions (API) de continguts de Wikimedia, el repositori d’arxius multimèdia de l’enciclopèdia virtual. Aquesta API serà de pagament, té planejat el seu llançament a partir de l’abril de 2021 i estarà enfocada a les grans empreses tecnològiques que reutilitzen contingut de la Viquipèdia per a fins comercials.

Wikimedia Enterprise no busca substituir l’actual API de la Viquipèdia ni aplicarà canvis al seu repositori, que en ambdós casos continuaran essent d’accés lliure i gratuït. L’objectiu d’aquest nou projecte és el de satisfer les demandes de les plataformes que reutilitzen el seu contingut de forma massiva i que necessiten una velocitat del sistema i una actualització dels continguts a escala superior que l’usuari tradicional.

D’aquesta manera, la nova API de la Viquipèdia inclourà una sèrie d’eines i millores al servei actual, com són un esquema JSON consistent i llegible per màquina, la possibilitat de filtrar per projecte i tipus de pàgina, l’actualització diària de tot el corpus o la descàrrega d’historials, entre altres.

El pla d'acció de Wikimedia Enterprise culminarà aquest 2021
El pla d'acció de Wikimedia Enterprise culminarà aquest 2021

Després d’haver publicat els principis, l’assaig principal i l’article de preguntes i respostes de Wikimedia Enterprise aquest març, l’API enceta l’última fase de la seva implementació. A partir del mes d’abril s’enllestirà el pla de negocis inicial i es crearà la identitat de marca del projecte, amb la construcció i publicació del portal web públic planejades per aquest mateix any. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de l’estratègia per a millorar la sostenibilitat de la Viquipèdia, que fins ara ha subsistit únicament a través de donacions d’usuaris.

Wikimedia Enterprise deixa clar als seus principis que no vol deslligar-se de la filosofia i dels valors de la Viquipèdia, la versió en català de la qual ha complert 20 anys aquest mes. Així doncs, tot el software creat per al projecte serà de codi obert amb llicència lliure, no incorporarà contractes ni continguts exclusius i aquest seguirà sent controlat per la comunitat per tal de mantenir la independència editorial de l’enciclopèdia virtual.